С панихида пред паметника в памет на загиналите руски воини за освобождението на Етрополе, който е издигнат в двора на църквата „Св.Георги”, започнаха днешните тържества.
След кратката тематична програма от ученици на ОУ „Христо Ботев” в Етрополе, учителят по история в училището Марин Кубетски припомни събитията от преди 137 години:
„След форсирането на река Дунав при Свищов на 27 юни 1877 започва славния и боен път на генерал Гурко и предния отряд на път към Стара планина.
На 31 октомври 1877 г. се създава западен отряд под командването на генерал Гурко с цел да овладее старопланинските върхове и осигури пътят към София .Под командването на ген. Дандевил се предприемат действия и за освобождението на Етрополе. Руските войски се движат по две направления- Правец - Етрополе и по долината на река М. Искър през с. Лопян към Етрополския манастир и местността  Прогон.
Вечерта на 12.ноември стар стил руските воини и български опълченци влизат в Етрополе. Посреща ги с хляб и сол дядо Мильо-Аламана и в същото време е посрещнат и генерал Гурко. Всички заедно се отправят към църквата „Архангел Михаил", където е отслужен тържествен молебен и е даден призив -прокламация от ген. Дандевил:
„БЪЛГАРИ !НА НАС НИ ПРЕДСТОИ ДА НАНЕСЕМ ПОСЛЕДНИЯ УДАР НА ТУРЦИТЕ И ПРЕМИНЕМ БАЛКАНА , КЪДЕТО ВРАГЪТ НЕ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАДЪРЖИ . ВИЕ ТРЯБВА ДА НИ ПОМОГНЕТЕ ДА ПРЕВОЗИМ ОРЪДИЯТА , ДА ПРЕНЕСЕМ СНАРЯДИТЕ И СУХАРИТЕ ПРЕЗ ПЛАНИНАТА .ГЛАВНАТА ВАША НАГРАДА ЩЕ БЪДЕ ИЗБАВЛЕНИЕТО НАВЕКИ ОТ ТУРЦИТЕ. СЕГА НА ВАС ВИ Е ТРУДНО ,НО НА РУСИТЕ ОЩЕ ПО-ТРУДНО."
Отец Емил от манастира „Варовитец” отслужи панихидата в памет на загиналите и погребани в Етрополе руски воини.
С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта им.
В тяхна памет пред паметника бяха поставени свежи есенни цветя.