В община Етрополе, днес, девет руски паметника напомнят за героичните подвизи на загиналите руски воини за Освобождението на Етрополе. Един от тях се намира в местността „Прогон". Паметникът е построен през 1899 година за увековечаваме паметта на храбро загиналите руски воини. От там руските оръдия открили огън по турските позиции около Етрополе.
На 24 ноември ученици и преподаватели от Професионална гимназия „Тодор Пеев", СОУ „Христо Ясенов" и граждани отдадоха почит пред паметта на загиналите руски воини и местни етрополци, дали живота си в името на Освобождението на Етрополе. На панихидата присъстваха още: г-жа Росица Христова - заместник-кмет на община Етрополе, г-жа Нели Сейменарова - директор Дирекция „Бюджет и финанси" и г-жа Росица Иванова - главен инспектор „ПКВ".
Тематична програма за събитията около Освобождението изнесоха учениците от Професионална гимназия „Тодор Пеев" и народната певица Диляна Гоцева . Слово, посветено на паметните исторически събития от Руско-турската война на територията на Етрополе, изнесе г-жа Камелия Стаменова - преподавател по история в ПГ „Тодор Пеев". Думите за великите подвизи на всички онези славни герои предизвикаха у всеки присъстващ чувства на гордост и патриотизъм.
С едюнинутно мълчание и падане на колене, граждани и гости почетоха паметта на загиналите. Церемониите продължиха с поднасяне венци пред паметника от името на: кмета на община Етрополе инженер Богомил Георгиев и председателя на общински съвет-гр. Етрополе - г-н Христо Андреев; ПП ГЕРБ и ПГ „Тодор Пеев".
Текст и снимки: от Общината