С 24 гласа „за” и един „въздържал се” Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Георги Георгиев за удостояване на Маргарита Кирова с най-високото отличие на общината: „Почетен гражданин на Ботевград”. По традиция градоначалникът стана на крака и направи предложението от трибуната. 


В хода на разискването Иван Гавалюгов заяви, че не оспорва приноса на Маргарита Кирова за развитие на културата и духовната сфера в  нашия град, но няма да подкрепи докладната поради това, че тя, в качеството си на общински съветник, е подкрепила редица доказано незаконосъобразни решения. Съветникът изтъкна още една причина, поради която не подкрепя предложениети за присъждане на това високо звание. Той изрази мнение, че един достоен човек, ако счита себе си за такъв, няма нужда и не би приел номинация за каквото и да е звание или награда, направена от един недостоен човек.


Последва изказване на Йордан Йорданов в подкрепа на Маргарита Кирова. „Градът те подкрепя”, заяви съветникът. Йорданов се обърна към Гавалюгов с думите: „Грозно е това, което правиш, млади момко.”. Думите му предизвикаха реплика от страна на Гавалюгов, който отвърна: „Всеки има право на различно мнение, както и да го изрази.”.


Също от трибуната Маргарита Кирова благодари на съветниците за високата оценка. „Не я приемам за моя труд, а за труда на всички хора, които са били с мен в продължение на 35 години в сферата на духовността, приемам я като израз на благодарност за техния труд”, каза тя.