Днес екипът на botevgrad.com се натъкна на незаконни набези в стопанския двор на ВиК „Бебреш”, който от вчера е собственост на общината. Посред бял ден роми вадеха  кабели, които са част от подземните комуникации, и арматурно желязо от полуразрушените сгради. Изкарваха с каруци старата дървена дограма, дори отсечени дърветата от двора на общинската собственост. На въпроса на наш репортер – имат ли разрешение за това, което вършат, един от ромите отговори: „Ние не крадем. Видяхме, че и други изкарват желязо. Затова дойдохме, то от десет дена е така.”.


Докато ромите се „трудеха”, в стопанския двор на ВиК пристигна полиция. Служителите на реда изгониха крадците от обекта, като преди това им записаха имената. Един от ромите отправи закани към полицаите и бе арестуван.
„Всеки ден ги гоним оттук, но те пак идват”, каза единият от служителите на реда.


Стопанският двор на ВиК е разграден двор. Обектът не се охранява. Ромите влизат през главния вход, необезпокоявани от никого, и изнасят всичко, което може да им послужи и от което могат да изкарат някой лев.


С решение на Общинския съвет от вчера право на собственост върху стопанския двор на ВиК придоби Община Ботевград. Докладната за прехвърляне на актива беше внесена от управителя на водното дружество Радослав Наков. Той предложи имотът да бъде обявен за продажба, тъй като от началото на 2014 година не се ползва по предназначение, а постъпилите средства от сделката да се използват „за стабилизиране на икономическото състояние на дружеството”. 


Поземленият имот, с площ от 11 462 кв.м., е отреден за производство на строителни материали, конструкции и изделия. В него са построени административна сграда, бетонов възел със застроена площ от 103 кв.м., склад за цимент със застроена площ от 183 кв.м., навес за негасена вар с площ от 102 кв. и свинарник със застроена площ от 122 кв.м.


Най-вероятно на следващата сесия общината ще внесе предложение в ОбС за включване на терена в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост. Следващата стъпка е изготвяне на пазарна оценка на имота, която също ще бъде внесена за утвърждаване в ОбС.


Междувременно общината би трябвало да се прояви като добър стопанин, взимайки необходимите мерки за опазване на общинската собственост от вандалски прояви и незаконни набези.