В ГПЧЕ „Алеко Константинов” - гр. Правец  днес се проведе среща между делегация на немската фондация „Ханс Зайдел”, с президент проф. Урсула Менле, и ученици от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас от немските паралелки на езиковата гимназия.


Срещата протече като един учебен час по немски език, който премина в дискусия. Обсъдено бе положението на България в ЕС и как работата помежду им да се подобри. Според проф. Менле надеждата е в новото поколение. То трябва да развие потенциала на страната си и да изгради собственото си бъдеще,  така  че да се създадат подходящи предпоставки за подобряване състоянието на държавата. За това обаче е нужно да се промени изцяло мисленето на хората. Обществото трябва да се освободи от предразсъдъците си и да има по-голям спектър на виждане, смята професорът. 


Друга тема, която пряко засягаше учениците, бе възможностите за обучение в Германия, търсените професии и различните диалекти в страната. По време на дискусията стана ясно, че повечето ученици искат да изучават медицина, което бе посрещнато с одобрение от представителите на делегацията.


След края на срещата проф. Урсула Менле сподели, че с удоволствие би се върнала в България и със сигурност, ако го направи, ще посети отново учениците от ГПЧЕ „Алеко Константинов”.
За тридневния си престой в България проф. Менле се срещна с много важни и ключови за страната ни хора: министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС  Цецка Цачева и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.


В знак на благодарност за активната дейност на организацията в България, президентът на фондация „Ханс Зайдел”, получи почетен медал от  Министерството на външните работи.


До скоро проф. Урсула Менле бе министър по европейските въпроси на провинция Бавария, но след като се оттегли, тя зае поста на президент във фондация „Ханс Зайдел”. Организацията подпомага както финансово, така и концептуално много български институции  чрез   организирането на конференции и семинари на различни теми. Това е и причината проф. Менле да посети България  -  по-обстойно запознаване с дейността на управляваната от нея фондация. 


Идеите и идеалите на „Ханс Зайдел” стоят близо до тези на Християн-социалния съюз (ХСС). ХСС е  е консервативна политическа партия в Германия. Партията работи единствено в Бавария, като се явява партньор на големия Християндемократически съюз. Седалището й е в Мюнхен.


Ива Николова