По инициатива на Общобългарски комитет „Васил Левски” днес в Правец бе учреден клуб „Млади възрожденци” от 30 възпитаници на ГПЧЕ „Алеко Константинов” и ОУ „Васил Левски”.
Домакин на учредяването на клуба бе Историческият музей в града. Гости на събитието бяха Васил Василев – председател на Общобългарски комитет „Васил Левски”, Николай Яхов – председател на Общинския съвет в Правец, учители от двете учебни заведения.
Учредяването на клуба бе съпроводено с представяне на филма „Обиколките на Левски в Орханийския край”, изготвен по проект „Успех” в ГПЧЕ „Алеко Константинов”. Филмът ще бъде показан пред февруари месец 2015 г. в Историческия музей в Ботевград, съобщи историкът Гетко Гечев. 


В момента в страната са създадени около 30 клуба „Млади възрожденци”. „Инициативата се дължи на интереса на младите хора. Интересът към миналото, към историята на страната, към родния край се засилва, за това е хубаво той да бъде подкрепен. Ние трябва да си знаем историята. Човек, който не си знае историята, не може да си види бъдещето, той не може да върви напред. Именно заради този интерес създадохме клубовете”, каза Васил Василев. Той сподели още, че е останал приятно изненадат от филма за Левски и е окуражил гимназистите от Правец да се представят с него на националната среща на клубовете „Млади възрожденци”, която ще се проведе на 20 и 21 февруари в София под патронажа на вицепрезидента на Република България – Маргарита Попова.


„Идеята на „Млади възрожденци” не е само децата да се запознаят с историята и да направят повече за нея, като се заровят в книгите и открият нещо ново, но и да се развиват като добри граждани. Защото не можем да сме хора, ако не сме граждани”, каза още председателят от Общобългарски комитет „Васил Левски”.