Готовият проект на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ботевград за периода 2014 - 2020 година бе представен днес на публичен форум в залата на партерния етаж в общината. В него са заложени за реализация проекти в шест групи: Изграждане и модернизация на техническата инфраструктура; Обновяване на градската среда, публичните пространства и сградния фонд; Равни условия за достъп в града за всички целеви групи; Усъвършенстване на социалната инфраструктура и развитие на качествени социални услуги; Изграждане и обновяване на икономическата база; Повишаване на заетостта, административния капацитет и компетенциите на местното население.


Предвижда се 85% от финансирането на проектите да бъде осигурено по линия на на структурните и кохизионните фондове на Европейския съюз. Общият бюджет, предвиден в Интегрирания план за възстановяване и развитие на Ботевград в периода 2014 – 2020 год., е 94 050 000 лева. Най-малко средства – 5 000 000 лева, са заложени за следващата година, тъй като новите оперативни програми все още не са стартирали, а най-много – 30 000 000 лева, се предвижда да постъпят през 2016 год. при евентуално одобрение на проекти, включени в интегрирания план на общината.


В плана са отразени нагласите на местното население за това как трябва да изглежда Ботевград. Анкетните проучвания показват, че хората искат той да е „разнообразен, чист и модерен европейски град, с европейска инфраструктура и стабилна икономика, прекрасно място за живот и желана дестинация за младите хора и туристите”.


Проектът на Интегрирания план ще бъде внесен за разглеждане и утвърждаване в Общинския съвет.


Наличието на такъв план е задължително условие за финансиране на проекти за устойчиво градско развитие по линия на структурните и кохезионни фондове на Европейския съюз през следващите шест години, подчертаха от консорциум „Урбанико”, на който общината възложи изготвянето на разработката.