Община Ботевград възнамерява да съди един от изпълнителите на проекта за развитие на туризма – „Травъл Медия Груп” ЕООД. За целта кметът Георги Георгиев е внесъл докладна в ОбС, в която предлага да бъдат отпуснати 2 074 за адвокатско възнаграждение за „предоставяне на правна помощ и съдействие за изготвяне и завеждане на искова молба и процесуално представителство и защита на Община Ботевград”. Мотивът, който кметът посочва, е: „Въпреки уговореното, изпълнителят „Травъл Медия Груп” ЕООД изцяло не изпълни задълженията си по договора в срок и до настоящия момент.”.


„Вследствие пълното неизпълнение на договора, за община Ботевград възниква право за получаване на договорената неустойка за обезщетяване на претърпените вреди от пълното неизпълнение на договора в размер на 8379 лева /без ДДС/, представляващи разликата между предвидения общ размер на неустойката от 10% от стойността на договора от 11 970 лева  /без ДДС/, намалено с прихваната от общината Ботевград сума от гаранцията за добро изпълнение на договора в размер на 3 591 лева, както и авансово платените суми по развален договор от 09.01.2014 год., възлизащи общо на 43 092 лева с ДДС”, пише в докладната до ОбС.


Да припомним, че неотдавна до botevgrad.com достигна информация, че управляващия орган на ОП „Регионално развитие, 2007-2013 год.” -  Главна дирекция „Програмиране и регионално развитие”, проверява община Ботевград по подаден сигнал за допуснати нередности при реализацията на проект „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм”. Във връзка с подготовката на материал по темата, който публикувахме на 27.11.2014 год. /Проверяват Община Ботевград за нарушения по проекта за туризма/, потърсихме някои от изпълнителите на отделните дейности по проекта. Сред тях беше и Владимир Танев – управител на фирма „Травъл Медиа Груп”, произвела и доставила костюмите, декорите и озвучителната техника за историческа възстановка „Последните дни на Иван Шишман”. Тогава  той с огорчение сподели: „Вложихме сърцата и душите си в този проект. Сътворихме не костюми, а изкуство. Накрая кметът Георгиев ни се подигра по такъв унизителен начин”.


По думи на Танев, за повече от година Община Ботевград е допуснала редица закононарушения около дейностите по проекта. Най-скандалното от тях е промяна в договора. Фирмата му е била принудена да приеме промяна в текста на договора. Така Община Ботевград грубо е нарушила Закона за обществените поръчки.


Пред наш репортер управителят на „Травъл Медиа Груп” разказа и за срещата на градоначалника с изпълнителите по проекта. Въпросната среща се провежда на 12 август тази година в кабинета на Георги Георгиев.  Тогава той заявява намаляване на договора на фирмата на Танев с 60 000 лева. Аргументите – трябва отнякъде да бъдат избити онези глоби заради музея. Танев постига съгласие със зам.-кмета инж. Красимир Андреев и с ръководителя на проекта Цонка Иванова за намаляване обема на работа по подписания вече договор, което да компенсира почти двойното намаляване на финансовите му измерения. Фирмата-изпълнител обаче иска официален документ, който да регламентира промените в договора. Изненадващо за самия Танев кметът Георгиев му изпраща писмо с друго съдържание – няма финансови корекции по договора. Поискано е мнение на юристи и на високопоставени служители от УО на ОПРР. Всички те са единодушни. Трябва да се работи според клаузите на подписания договор, потвърдени в официалното писмо на кмета Георгиев.


На 25-ти септември под крепостта Боженишки Урвич се състоя грандиозният спектакъл под формата на историческа възстановка „Последните дни на Иван Шишман. Кметът Георги Георгиев пред целия си екип лично благодари на Владимир Танев за приноса на фирмата му за провеждането на чудесната постановка. Само часове по-късно финансовата директорка на общината Ненка Йорданова позвънява на Танев, за да го информира, че кметът е наредил на фирмата му да бъде платено по-малко – според уговорката от срещата на 12-ти август. Танев е прям: "Просто не можех да повярвам на ушите си. Останах с впечатление, че кметът и финансовата му директорка са участници в един друг, много по-грозен и скандален спектакъл”. Повече от два месеца след това скандално позвъняване кметът Георгиев умишлено и тенденциозно бави окончателното плащане на „Травъл Медиа Груп” ЕООД. 


Както става ясно от докладната, която ще бъде внесена на заседанието на ОбС утре, фирмата не само че няма да си получи парите, но ще бъде дадена под съд. Нищо, че неотдавна лично кметът e благодарил на нейния управител за добре свършена работа по проекта за туризма.