Много малко са селищата по света, които могат да се похвалят, че преди сто години са произвеждали авто- каросерии, а след това са започнали да призвеждат автобуси.  Точно заради това Ботевград има сериозно основание за гордост. И основание да пази историята за бившия автобусостроителен завод „Чавдар”.
 „За съжаление вместо тържества по повод 100-годишнината, ние сме се събрали като на панихида” – коментираха днес десетки бивши работници на „Чавдар”, събрали се на откриването на изложбата „Автобусите на Ботевград. 100 години история” в Историческия музей.
В началото бе показан филм, правен от Българската национална телевизия в началото на 90-те години на миналия век по поръчка на „Чавдар”.  Представена бе и книгата на Иван Колев, разказваща 100-годишната история на автобусостроенето в Ботевград. Тя е преплетена с човешките истории на първия предприемач Рачо Джамбов, Марин Николов,  Петко Гиздата  и много други.  Авторът на книгата е записал десетки спомени, събрал е изключително богат снимков материал, а за част от произвежданите автобуси  е нарисувал прототипите.
От днес в Историческия музей може да се види и  изложба, която  показва с десетки фотоси  историята на автобусостроителния завод. Сред присъстващите на откриването на изложбата бяха и много от бившите директори в „Чавдар”. Александър Гавалюгов и Иван Балтов не скриха вълнението си, говорейки за завода, който десетилетия  е бил славата на Ботевград, а днес е десетки декари руини и пустош.