Актрисата Стоянка Мутафова официално бе вписана в Книгата за рекорди на Гинес като най-възрастната играеща актриса в историята на света. Тя направи постижението още на рождения си ден на 2 февруари 2014 г., но сега то бе признато и записано, пише "ПИК".


На 92 театралната легенда не спира да играе в спектакъла "Столетие мое" и е много вероятно след два месеца да подобри отново собствения си рекорд, когато навърши 93 години. В програмата й има представления и за пролетта на 2015 г., а актрисата кипи от енергия и е категорична, че въпреки дребните болежки няма да се откаже от театъра.


В момента тя отново е закъсала с краката, видя репортер на "Ретро" преди няколко дни на гала вечерта на "Българската Коледа". Стояна бе едно от лицата на благотворителната кампания тази година заедно с колегите си Васил Михайлов, Христо Мутафчиев и Силвия Лулчева и засне специален клип за каузата. Затова, въпреки проблемите със здравето, била категорична, че няма да пропусне концерта и се появи заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева-Муки.


"Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!", категорична е г-жа "Стихийно бедствие" и не отрече, че още не е направила всички необходими операции, препоръчвани от лекарите, за да се оправят краката й.


Припомняме, че в началото на миналата година тя претърпя три хирургически интервенции на десния крак, но с местна упойка, които не дали очаквания ефект. Затова сега докторите искали направо да й сменят две стави. Мутафова обаче се притеснявала от пълната упойка и отказала.


Преди години пък не се съгласи на операция за премахване на пердето на очите и зрението й се влоши. Ролите си учи с лупа или с помощта на дъщеря си Муки, която й чете.


Затова пък не спира да доказва, че е блестяща и на последната си изява във Враца преди месец смаяла публиката с виталността си. Тя дори застанала на един крак, за да демонстрира силата на духа и решителността си да остане на сцената. "И там съм падала много пъти и затова имам такива проблеми. Но там ми е мястото", убедена е рекордьорката в театъра.


Мутафова дебютира "каскадьорски" още преди 54 години с първата премиера на Сатирата "Баня" от Владимир Маяковски. Директорът на театъра Стефан Сърчаджиев решава на финала добрите да бъдат отнесени в светлото бъдеще, а лошите да се строполят в бездната и Мутафова пада толкова лошо, че си чупи крака.