С настъпване на хладния сезон зачестяват случаите на настинка и грип. През тази зима се очаква активен да бъде вирусът с име „Калифорния", който атакува организма в рамките на часове и като всеки грип може да донесе редица последствия, ако не се предприемат мерки.


При симптоми на настинка и грип подходът за третирането им е колкото индивидуален, толкова и със сходно поведение. Мнозинството българи продължават да залагат на самолечение като за целта избират лекарствени препарати без рецепта - 83% лекуват настинка сами, а 74% избират този подход и при грипни състояния, показва проучване на Маркет тест по поръчка на A&D Pharma и продуктът за лечение на грип и настинка Хюмексгрип.


В 53% от случаите консултацията за избор на продукт за лечение се извършва с фармацевт на място в аптеката и едва в 31% с личния лекар, а за 21% водеща е главно цената.


От проучването става ясно, че нивото на компетентност от страна на потребителите е сравнително ниско. Едва 14% избират продукт заради функционални предимства, а най-много са тези, които се влияят от рекламите - 20%. Много от знанията се базират на мнения и препоръки от близки и приятели, което е причина за битуване на редица митове кое е вредно и кое не при този тип лекарства.


Най-предпочитана форма са сашетата. Причината не е заради бързо действие или конкретен ефект, а защото се възприемат като топла напитка. Таблетките, обаче, остават по-удобната за употреба форма, когато човек е извън дома си. При децата изборът е в полза на сиропите.


В съзнанието на потребителите няма ясно диференциране между различните марки продукти за настинка и грип. Критериите, по които избират са вторични и са лично индивидуални - вкус и цена.


„При настинка и грип е добре да потърсите консултация със специалист - вашият лекар или фармацевт, които най-добре могат да преценят моментното състояние и подходящия продукт. Самолечението може да бъде опасно, особено когато се прибягва до използването на антибиотици. Те не съдържат температуропонижаващи съставки и не могат да повлияят достатъчно бързо високата температура. Важно е да се знае, че настинката и грипът са резултат на вируси, а антибиотиците се използват за третиране на бактериални усложнения", препоръчва д-р Володя Василев ОПЛ, 18то ДКЦ гр. София. „Много добре се повлиява лечението с продукти, които имат дневна и нощна формула, какъвто е Хюмексгрип. Това е комбинация между парацетамол, който има температуропонижаващо и болкоуспокояващо действие, псевдоефедрин, който отпушва носа и ободрява и хлорфенамин малеат, който намалява обилната секреция и спира кихането. Хюмексгрип е продукт от ново поколение, който поддържа пациента бодър през деня и осигурява добър сън през нощта. Дозата на парацетамола е добре изчислена за деня и трите таблетки, които са с един цвят няма как да бъдат сбъркани с вечерната капсула в синя", допълва той.


 


Как да се предпазим от настинка и грип



  • Приемайте повече топли течности, като чай и вода.

  • Мийте често ръцете си, особено на обществени места.

  • Включете в хранителния си режим повече храни богати на белтъчини, витамини и микроелементи.

  • Грипът започва с тежки симптоми като висока температура, болки в тялото, упорита кашлица, запушен нос, затова още при първата им поява останете вкъщи.

  • Имайте предвид, че при ненавременно лечение на грипа е възможно да се появят усложнения като отит, пневмония, бронхит и др.

  • Проветрявайте често жилищните помещения.

  • Инфекцията се предава по въздушно-капков път и е силно заразна, затова се изолирайте от останалите членове на семейството.