Двамата алпинисти  Христо Прокопиев и Павел Коцев вече са в родния си Трудовец , те се завърнаха от Аржентина на 21 януари. Експедицията им, която започна на 14 декември, бе изключително успешна и в двата й предварително набелязани  маршрута.


Естествено, голямата им цел бе да се изкачат на най-високия връх на Южна Америка Аконкагуа (6962 м). Те стъпиха на него на 4 януари, като подготовката за изкачването, включваща и задължителната аклиматизация на няколко височинни лагери, продължи 18 дни. По време на овладяването на върха те посрещнаха Коледа и Нова година на височини над 5000 метра в гигантските Анди.


А след успеха им и кратък престой в град Мендоса изминаха близо 3000 километра на юг и стигнаха до Патагония. Град Ел Калафате бе изходен пункт за посещението им на ледника Перито Морено, намиращ се в непосредствена близост до второто по големина езеро в Южна Америка - Лаго Архентина.


След успеха и на втората част от експедицията им, те отпътуваха до столицата Буенос Айрес, където се качиха на самолета за обратния полет през Лондон за София. Преди това обаче станаха обект на неприятен инцидент. На рецепцията на хотела бе задигната част от багажа им. В откраднатата раница, освен лични вещи на Павел, бе и един от фотоапаратите с близо половината снимков и видеоматериал от тяхното пътуване.


Предлагаме ви малка част от направените от тях снимки както от пътя към върха и от височинните лагери, така и от престоя им в град Мендоса, а, разбира се, и от екзотичната Патагония. На няколко пъти техните фотоапарати уловиха прословутия кондор, и то сниман отгоре - нещо, което не се случва толкова често. В Буенос Айрес посетиха и стадиона на един от футболните грандове на Аржентина - Бока Хуниорс.


По време на близо 40 дневния си престой те свалиха по 10 килограма от собственото си тегло, най-вече при изкачването на Аконкагуа. След това леко наваксаха с огромните парчета печено говеждо и прословутото аржентинско вино.


При кацането им на Аерогара София Христо и Павел бяха изненадани изключително приятно от техни близки и приятели, които им устроиха страхотно посрещане със специално изработен плакат.


Успешната експедиция на Христо Прокопиев и Павел Коцев бе осъществена и благодарение на техни приятели и фирми, които осигуриха част от необходимите средства. Нашият сайт botevgrad.com бе един от медийните партньори на експедицията.