Непосредствено след Етрополската литературно-музикална зима, в х. „Еверест”, снощи над 400 почитатели на туризма от Етрополе и страната посрещнаха бог Сабазий. Бяха пристигнали групи от Тетевен, Ловеч, София, Троян, Пловдив, Златица, Самоков, Ботевград, Бистрица, Кремиковци, Ябланица, Русе, Пазарджик, Пирдоп, Шумен, Варна, Драгалевци, Гоце Делчев и от Република Македония.
Гости бяха кметът инж. Богомил Георгиев, председателят на Общинския съвет Христо Андреев, народни представители от ПП ГЕРБ, заместник-областен управител на Софийска област, ръководители на обществени организации и фирми, кметове на съседни общини и др.
Със снощното пресъздаване на тракийския празник на връх „Свети Атанас, се постави началото на останалия от тракийско време двудневен обичай. Това е краят на зимните туристически излети в Етрополска община.
Ритуалът започна с изпълнението на групата за автентичен фолклор „Димана”, с ръководител Диляна Гоцева. Последва ги Етрополската духова музика и танцьори от „Етрополска младост” с ръководител Калинка Пушкарова.
По тракийски обичай бог Сабазий беше даруван с печено месо на шишове, символизиращи свещения жезъл и с бели кокичета. С това тогавашното население е търсило неговата подкрепа за скорошното идване на пролетта.
Тържеството продължи до късно през нощта.
След отминалата нощ, на втория ден от ритуала, бог Сабазий се отправя за центъра на Етрополе, където да отдаде своята благословия на неговите жители.