Народният представил от ГЕРБ за София област Ирена Коцева проведе приемна за жители на Община Ботевград. Повечето въпроси, отправени към нея, бяха свързани с националната програма за саниране на панелни жилища. Тя подчерта, че финансирането ще е изцяло от държавата. Ирена Коцева призова гражданите да следят методическите указания по програмата.

Едно от обвиненията, които се чуват от специалисти, е, че в програмата за саниране е заложено да се избира най-евтината оферта, което означава използването на по-евтини, по-некачествени материали и гаранция само пет години. Има ли такава опасност? На този въпрос, зададен от наш репортер, Ирена Коцева отговори така: „Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите и Българската банка за развитие са институциите, които ще пуснат своите методически указания, които вече са в действие. Там върви и презентацията на националната програма за саниране,  там стоят и брошурите, от които гражданите могат да се информират. Важно е да проучат добре възможността, която им предоставя програмата. Общините се натоварват с изключително големи ангажименти. Всичко е в ръцете на общинската администрация и, разбира се, на областния управител, който ще представлява държавата.”.




За изпълнение на Програмата се предоставя безвъзмездна финансова помощ на сдружения на собствениците, регистрирани по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост в публичния регистър на съответната община/район и в регистър БУЛСТАТ.


Регистрираните сдружения подават заявление до общината и при одобрение сключват договор с кмета на съответната община. С договора сдружението предоставя мандат на кмета на общината да извърши от негово име действия по осигуряване на необходимия ресурс за обновяването на сградата и организиране на всички дейности по обновяването.


Кметът на общината, в изпълнение на договора за мандат, сключва договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител в качеството му на представител на държавата. Основните задължения на кмета на общината са да получава средствата, да организира дейностите по обновяването, да проведе процедурите по реда на Закона за обществените поръчки и приложимите нормативни актове и да разплаща всички дейности.