След вчерашния жребий за финалния турнир за Купата на България президентът на БФБ Георги Глушков изрази своето мнение за предстоящата от четвъртък до неделя проява. Той отново се спря на избора на града домакин, както и на това защо националният ни отбор не игра това лято квалификациите в Ботевград.


„По мои наблюдения има два отбора, които играят постоянно в последните седмици. Това са Левскии Балкан. Другите отбори играят колебливо, а Лукойл играят неубедително. Така, че аз мисля, че мачовете ще бъдат интересни. Спартак Плевен имат две попълнения, ако съберат кураж и ентусиазъм, имат и чужденец добър, може да стане добър мач. Плевен има винаги една посещаемост, която е малко над средната в България, така че се надявам да напълним залата. През 2009 година, Купата също беше там и залата беше пълна. Имаме стандарт за първенството и билетите ще са по 3 лева. Вчера на мача в Левски цената беше 10 лв и залата беше пълна, но ние не може да си позволим това в първенството. Не вярвам, че сме стигнали ниво, в което може да мечтаем за повече. В момента мечтаем за пълна зала. 


 Президентът на федерацията коментира и отново избора на Плевен за домакин на турнира:
„Пак казвам от 2008 година насам условията за кандидатсване са едни и същи. Плевенспечели 2009 със същата оферта, когато настаниха абсолютно всички отбори и платиха разходите. Ямбол направи същото на следващата година и от тогава не сме имали такава оферта. След това бяха Левски в София, после Варна, те предпочетоха да дадат награда от 10,000 лв. на отборите. Сега Плевен повториха офертата, в която ще настанят всички отбори, а Ботевград не предложиха такива условия.  
 


Г-н Глушков се обърна с въпрос към журналистите защо никой не го е попитал за националният отбор на мъжете и защо той не игра в Ботевград европейските квалификации през лятото. Ето какво обясни по-късно той: 


„През лятото изпратихме официално писмо на кмета на Ботевград с нашето желание да наемем залата за събитията на националния отбор, но не ни беше отговорено. Просто не получихме отговор. Нито да, нито не, нито може. Това е положението.  


Преди време имаше наредба, която беше несправедлива според мен. Водачите във временното класиране до втори етап, имаха право да бъдат домакини на Купата и Лукойл бяха домакини няколко години поред. Но аз смятах, че това е несправедливо, защото трябва да имат възможност и други отбори с публика, с ентусиазъм. Не знам до къде може да променим наредбата. Някой казват, че ние търсим да печелим пари, но не - нека отборите бъдат доволни.  От 1977 година Плевен са неизмененин участник в А група и НБЛ. В последните години всички отбори са имали трудности, но те са един от отборите, които никога не са имали задължения към федерацията. Те си правят сметките с парите, които имат, защото знаете, че положението в България не е лесно. За мен е важно да има хора, които обичат баскетбола и те да гледат. Още първия ден ще има много оспорвани мачове. Ще направим така, че обстановката в залата да има ред, в който да не се получават неприятни случки. Тук се играе на живот и смърт. И за Лукойл е важно, и за Варна и за Левски. Въпреки, че Левски с този отбор играят много постоянно. Имаха лек спад, но това е нормално.


Президентът заяви още, че няма да има парична награда на турнира за Купата на България.