Днес се навършват 142 години от деня, в който Васил Левски увисна на Бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола.Почитаме, не празнуваме, защото смъртта на най-достойния не е повод за празнуване, а за преклонение.


На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой на времето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет. Един светец, напуснал църквата, революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство с всички народи, борец за национална свобода, който не се опитва да ограничи свободата на другите, аскет и борец срещу корупцията, както сега е модерно да го наречем, без самият да е корумпиран.


Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с шествия в цялата страна.


От 17.00 часа в храм "Света София" ще бъде отслужена Архиерейска панихида, а час по-къснопред Паметника на Васил Левски в столицата ще се проведе церемония-поклонение.


В Ловеч в храма "Успение Богородично" ще бъде отслужена Панихида за Апостола.


Всички помнещи делото на Апостола ще тръгнат на факелно шествие в памет на великия българин в центъра на Русе, което ще измине разстоянието от площад "Хан Кубрат" до Паметника на Свободата.


В Стара Загора ще се проведе общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, в който по традиция ще се включат ученици от СОУ "Васил Левски". По-рано ще бъде отслужина и заупокойна Света литургия в памет на йеродякон Игнатий.


Казанлък също ще се включи в отбелязването на годишнината като за първи път в програмата за отбелязване паметта на Апостола на Свободата ще се проведе почетно шествие. То ще тръгне в 10.30 часа от паметната плоча на Васил Левски, ще премине по бул. "23 Пехотен Шипченски полк" до бюст-паметника на Дякона в едноименния жилищен квартал. Преди това, в 10.00 часа, в храм "Св. Троица" ще бъде отслужена панихида, след което ще бъде положена тържествена клетва от членовете на учредения клуб "Млади възрожденци" при ОУ "Св. Паисий Хилендарски".