През 2014г. ОДМВР- София  e постигнала намаление на регистрираните престъпления и увеличение на разкриваемостта над средните нива за страната. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по време на днешния отчет за дейността на дирекцията през 2014 година. Висока оценка на работата на областната дирекция даде и неговият заместник Георги Костов.
„По отношение обективното изпълнение на зададените комплексни критерии в края на 2014г. ОДМВР- София е на   второ място от всички областни дирекции, което е показателно за положените усилия, компетентност и експедитивност на ръководството и служителите”- заяви Георги Костов.
През 2014г.  на територията на Софийска област са регистрирани 3593  престъпления, спрямо 4152 за предходната. В същото време процентът на разкриваемост се е повишил от 35.07% на 41.71%, при средно ниво за страната около 40%.  Намаление бележат и регистрираните  престъпления против собствеността. Разкритите кражби са  почти 25 на сто. Разкрите са и повече от половината грабежи.
Професионалното ръководство на МВР отправи и своите препоръки към работата на областната дирекция през настоящата година: активизиране на противодействието на икономическата престъпност и престъпленията, свързани с наркотични вещества.
На много високо ниво определи отчетените резултати и административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова, подчертавайки ефективното взаимодействие и постигнат синхрон в работата на двете институции.