Общо 39 съдебни заседатели, избрани за мандат 2015-2019г. положиха клетва да прилагат Конституцията и законите, като изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение. 26 от съдебните заседатели са избрани от общинския съвет в Ботевград, а 13 – от  Общинския съвет на Правец.
Най-младият съдебен заседател е роден през 1990 година, най-възрастният през 1950 г. Голяма част от тях са с педагогическа квалификация, каквото е изискването на Закона за съдебната власт.
Съдебните заседатели участват предимно по наказателни дела от общ характер. Ангажираността на всеки от тях не може да е повече от 60 дни в годината.Те участват в съдебните състави, като имат еднакви права и задължения със съдиите. Назначаването  им по делата става, както при магистратите, чрез случаен избор от електронна система за случайно разпределение на делата. За положения труд получават възнаграждение от бюджета на съдебната власт.
Съдебните заседатели избраха  тричленни  Съвети на съдебните заседатели за община Ботевград и за община Правец, които ще ги представляват пред ръководството на Районния съд.