За втори път  проф. Иван Стоянов  гостува на Исторически музей – Ботевград . Днес в зала „Орханиец“ на музея той проведе среща-разговор на тема „Раждането на символите на българската държавност“, която е обвързана с новата му книга „Московския славянски комитет и българското опълчение“.


Събитието откри директорът на Историческия музей – Тодорка Коцева. Срещата започна с презентация на тема „Трети март – България е свободна“, изготвена от учениците от 11“д“ клас към  ПГТМ „Христо Ботев“. 


Проф. Стоянов им благодари и насочи вниманието на присъстващите в залата към освобожденската история и реалния произход на националните символи на България.


По негови думи „Националните ни символи се раждат, когато се случва нещо преломно“. 


За първият химн на България – „Шуми Марица“, професорът сподели, че вероятно нямало да бъде сменен през 1951 година, ако управляващите знаели, че в песента става дума за руски генерал. Също така той разказа и историята на създаването на сегашния химн на България – „Мила Родино“ от Цветан Радославов. „В интерес на истината, от оригиналния текст на песента не е останало почти нищо, тъй като е бил променян неколкократно през годините“, каза той.


Проф. Стоянов опроверга и теориите за значението на цветовете на българското знаме. Защити тезата, че то всъщност е взаимствано от руското, но синият цвят бил сменен със зелен, поради това, че първото хайдушко знаме било с този цвят.


Историкът изказа мнението си и за новия филм за Васил Левски. Според него лентата не показва истинския Левски, а един Рамбо, който няма нищо общо с Апостола на свободата. За професора това е театър, непоказващ реалното лице на героя.


През годините българите са „менили козината си“ безброй пъти и още не са осъзнали своята национална принадлежност. А както каза историкът, „една нация е толкова повече, когато пази и почита националните си символи“. 


В заключение проф. Иван Стоянов допълни, че е напълно съгласен и подкрепя думите на Левски: „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи“.


В края на срещата присъстващите гости имаха възможност да задават въпроси и да коментират по темата. Сред присъстващите в залата бяха представители на общинската администрация, граждани и ученици от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ -  Ботевград и ГПЧЕ „Алеко Константинов“ - Правец.


Историкът Иван Стоянов е преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Неговите научни интереси са предимно в областта на политическата история на Българското Възраждане и първите години от развитието на Княжество България. Той е председател на фондация „Васил Левски“ от 2013 г. 


Ива Николова