Във връзка с предстоящите празнични и почивни дни ОДМВР-София напомня няколко основни правила срещу престъпни посегателства в домовете:
- Ако сте планирали пътуване, оставете на доверен съсед или роднина телефонния си номер, на който да се свърже с вас при нужда;
- Избягвайте да обявявате пътуването или почивката си в социалните мрежи, а направените снимки публикувайте чак след прибирането си;
- Не оставяйте ключовете от дома си на леснодостъпни места, тъй като от тях могат да се възползват други лица за извършване на кражби;
- При излизане затваряйте прозорците и балконските врати на жилището си;
- Проверете ключалките, сменете бравите, ако е необходимо;
- Бъдете особено предпазливи, когато в дома ви се опитват да влязат непознати под различен предлог;
- Ако в района, където живеете, забележите непознати лица с подозрително поведение, незабавно позвънете в районното управление или на тел. 112;
- Не съхранявайте в дома си големи парични суми и ценности;


Бъдете внимателни, когато пазаруване или пътувате:
Джебчиите използват струпването на много хора- те се сливат с тълпата и възползвайки се от разсеяността на хората, пребъркват техните джобове и чанти.
- Ако носите в себе си голяма сума пари, я разделете на части и ги сложете на различни места в чантата или вътрешните джобове на дрехите си;
- Дръжте портфейла и парите си в предните си джобове;
- Попаднете ли в навалица, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото;
- Ако усетите допир до тялото или опъване на чантата, се обърнете рязко назад, за да огледате добре нападателя- ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще спомогне за разкриването на престъплението.


Внимавайте с пиротехническите изделия!


В дните около празниците се наблюдава масова употреба на пиротехнически изделия. Необмисленото и невнимателното им използване често обаче  предизвиква пожари,наранявания – изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на очите и др. Имайте предвид, че  употребата на пиротехнически средства е забранена в обществени и административни сгради, в лечебни заведения и в близост до тях, в обществения и  железопътен транспорт, в увеселителни заведения и дискотеки, в близост до детски и учебни заведения, във входовете и междуетажните площадки на жилищни сгради, в затворени помещения, в междублоковите пространства.


При покупката им имайте предвид следното:
- всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкции за употребата му на български език;
- закупуването от деца се осъществява под родителски контрол;
- пиротехническите изделия се съхраняват далеч от отоплителни уреди, открит огън и химични вещества;
- безразборното им изхвърляне от тераси и прозорци представлява опасност за преминаващите граждани и автомобили;
- в никакъв случай да не се използват самоделно направени пиратки и бомбички, тъй като инцидентите с тях много често имат сериозни последици за  живота и здравето.


С цел осигуряване безопасността на движение във връзка с предстоящия национален празник на Р.България 3 март в ОДМВР- София е създадена необходимата организация и предприети мерки за ограничаване предпоставките за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата.


През периода 27 февруари- 3 март ще бъде осъществяван активен контрол на движението по автомагистралите, главните пътища, участъците с концентрация на ПТП, пътните възли, крайпътните паркинги, мотели и заведения. Планирано е провеждането на  специализирани полицейски операции по метода „Широкообхватен контрол“  с акцент употребата на алкохол, неправоспособност, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили,мотоциклети и мотопеди, поставянето на обезопасителни колани и системи, сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и др. Допълнителни полицейски екипи  ще бъдат включени  за  регулирането на  трафика по автомагистрали „Хемус“ и „Тракия“ и пътя София- Калотина в пиковите часове в началото и края на периода.


ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ



По време на празници и свързаните с тях поредица от  почивни дни  нараства рискът от тежки пътни злополуки. Причините за това са значително увеличената интензивност на движението и  образуването на колони и задръствания; неравностите и повреди на пътните платна и банкети; управлението от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишената рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.



В интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки и приятели, “Пътна полиция” Ви предлага да имате предвид следните препоръки:
• По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието, като по възможност  избягвате върховото натоварване на пътищата
• Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството /компанията/.
• Имайте предвид, че след употреба на алкохол лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила си на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила  на човек, който не би допуснал това нарушение.
• Възпрепятствайте и управление на автомобили, мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни и употребили алкохол. При необходимост, потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.


• При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване-  те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Много по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия.
• Със затоплянето на времето в движението се включват много велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти, каруци и играещи деца. За да избегнете риска, в населените места намалете скоростта и под максимално разрешената.
• При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.
• Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
• При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да можете да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите едва на броени метри пред автомобила.
• При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
• Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
• Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по ЗДвП.