„Буквар за щастие” е завладяващ, успокояващ, въздействащ, поучаващ и преоткриващ позабравени истини за всеки един от нас, защото знаем, че трябва да обичаме ближния си, да обичаме даже врага си, според изконните християнски добродетели. Но знаем ли, че трябва да обичаме и себе си? Знаем, че трябва да отстояваме свободата си. Но знаем ли, че свободата е да търсиш онова, в което вярваш, да имаш нещо, от което се нуждаеш, да бъдеш себе си, без да търсиш нечие одобрение? Знаем, че се учим от живота. Но знаем ли, че и всеки от нас пише книгата на своя живот? Цонка Докова я е написала чрез малки разкази за големи съдби, редуващи се сърцераздирателни истории за изоставени деца и позабравени родители, в чиито житейски съдби авторката се старае да влезе с усмивката си и добри думи, с прегръдката си и уверението, че майката ще се появи или проблемът ще се реши. И наистина го решава, та дори и само чрез промяна на гледната точка. Това каза директорът на Исторически музей - Ботевград Тодорка Коцева при представянето на първата книга на Цонка Докава – директор на Дом за възрастни хора „Д-р Адриян Атанасов” в Ботевград. Според Тодорка Коцева, „Буквар за щастие” доказва, че и в най-кошмарните житейски ситуации, освен болка, има изход и той е любов.


Мнение за книгата и нейната авторка сподели още Лазар Мурджев -председател на Конфедеративния съвет на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната, издател на списание „Сигурност”. Той формулира две тези, открояващи се в книгата - когато мизерията на духа превръща живота в проблем, и когато животът се превръща във възможност. Според Лазар Мурджев именно вторият вариант за интерпретация на житейския път превръща "Буквар за щастие" "в малка домашна църква, в която можем да се изповядаме, да оцелеем и да познаем щастието".

Бащата на Лазар Мурджев – Димитър Мурджев – автор на художественото оформление на корицата на книгата и илюстрациите към разказите в нея, определи "Буквар за щастие" като огледало на живота. „В книгата открих и себе си, видях и отношение си към родителите ми и моите близки. Това ме накара по-често да паля свещички в църква и да искам прошка от майка ми и баща ми. Именно в това е силата на Цонка – чрез своята книга тя кара всеки един от нас да се замисли върху живота и онова, което му дава смисъл”, каза Димитър Мурджев.

От своя страна Цонка Докова изрази своята благодарност към всички, които са я окуражали и подкрепили да напише „Буквар за щастие”. Тя изрази специална благодарност към Лазар Мурджев и към неговия екип, допринесли за създаването на книгата, както и на героите в нея – колектива и децата на Дом „Надежда” в село Гурково, на който тя дълги години бе директор, и на възрастните хора от Дом „Д-р Адриян Атанасов” в Ботевград, който оглавява в момента.

Премиерата на „Буквар за щастие” се състоя днес в зала „Орханиец” на музея. Събитието започна с инструментално изпълнение на трио „Приятели”, което прозвуча като поздрав към всички гости.

По време на представянето на книгата бяха показани снимки, запечатали моменти от живота на авторката и нейните герои. Посланието към тези фотоси бе, че всеки човек трябва да обича, почита и радва близките си и да отделя време за тях.