Сдружение „За Ботевград” е сигнализирало Министерството на вътрешните работи за неправомерни действия на местни полицаи при установяване на камиони без регистрационни номера да превозват добита дървесина от местността „Чеканица” до склад в Ботевград, за което botevgrad.com информира на 16 януари тази година.
В писмото представителите на организацията проф.Михаил Константинов и Мартин Тинчев предстоват информация за конкретния случай и поставят следните въпроси: „Защо полицейските служители не предприеха на място действия за съставяне на акт за движение на МПС без регистрационни номера и образуване на съответното законово административно-наказателно производство?; Защо на двата камиона беше осигурена възможност да се придвижат до склада на фирмата, добиваща дървесина?; Какво означава, че на шофьорите са били съставени актове, но камионите не са спрени от движение и са продължили пътя си? Кой закон позволява това?”.


„Смятаме, че цитираните действия на служителите са предпоставка  за създаване на порочна практика и недопустима симбиоза  от страна на нарушители  и служители на МВР. Според нас тази практика е  в  нарушение на етичните правила и норми, залегнали  в Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР и разпоредбите на Закона за МВР. Изнесените факти  за действия от страна на служители  на РУ-Ботевград при ОДМВР-София демонстрират недопустимо поведение, подкопаващо доверието на обществото към правоохранителните органи”, се казва в писмото.


В писмото до ръководството на МВР представителите на неправителствената организация настояват да им бъде предоставена информация за резултата от извършената проверка.