Изложбата „Българска карикатура – класици и съвременници – XX-XXI век” бе официално открита днес в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Начало на събитието бе дадено с хумористична програма, подготвена от  самодейци при Народно читалище „19 февруари” – с. Скравена.
Изложбата бе представена от Венета Козарева – уредник в музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. Тя съобщи, че експозицията гостува в Ботевград в навечерието на рождения ден на Дома на хумора и сатирата в Габрово – 1 април, и редица юбилейни дати в историята на града – 155 години от обявяването на Габрово за град, 80 години от поставянето на паметника на Рачо Ковача в реката и други.
Карикатурите са от фонда на музея. Всеки от 16-те автори е представен с по две творби.
Изложбата е един своеобразен разказ за развитието на този вид изкуство в България. Началото поставя  полският художник Хенрих Дембицки. „Ботевите вестници са  първите, които по това време дават представа за карикатурата. Тогава все още  тя не се възприема като изкуство. Но в началото на 20 век карикатурата е призната като изкуство и  в България. Заслугата е на Александър Божинов”, разказа Венета Козарева. Ето защо първата творба в гостуващата експозицията е негова. Герои в нея са познатите от българското народно творчество  Пижо и Пендо.
В заключение Венета Козарева благодари на  Тодорка Коцева за поканата и поднесе подарък за библиотеката в Исторически музей – Ботевград – няколко издания на Дома на хумора и сатирата в Габрово.