Както вече сме Ви информирали, на утрешното заседание съветниците от ГЕРБ ще предложат промени в Правилника за работа на ОбС, с които се цели да се наложи забрана на „неудобните” медии да заснемат заседанията на местния парламент.  Напълно основателно е да се предположи, че тази точка от дневния ред ще предизвика дълъг и ожесточен дебат.


Въпрос, свързан с това предложение, бе поставен от Венцислав Тоцев – водещ на предаването „Ранни вести”, по време на пресконференцията в БТА, организирана по повод отвореното писмо на група общински съветници и граждани срещу скандално-корупционния стил на управление, наложен през последните 12 години в Община Ботевград.
В отговор съветникът Иван Гавалюгов, който бе водещ на пресконференцията заяви: „ Това е още една илюстрация на начина, по който се управлява Община Ботевград. Ще го кажа с ирония – в унисон с широко прокламираната и афиширана прозрачност и публичност в управлението на общината. Сесиите на общинския съвет ще бъдат закривани за електронните медии. Не подлагам на съмнение, че това ще е поредното абсурдно решение, което ще бъде прието с гласовете на мнозинството – заседанията на ОбС да не бъдат заснемани, да не се допускат фотографи, да не бъде извършван аудиозапис . Единствено се допуска това да се случва само по време на приемането на дневния ред, както е записано в предложението за извършване на протоколни снимки, след което репортерите ще бъдат деликатно помолени да напуснат заседателната зала. Вътре ще останат само тези от тях, които ще пишат с химикалка на хартия, неизползвайки съвременни средства, тъй като има опасност да фотографират, да снимат, да записват, след което да правят грешна  интерпретация. Отварям една скобка, на заседанията  ще бъдат допускани онези медии, които имат сключен договор с община Ботевград за отразяване на работата на Общинския съвет и на общинската администрация. Разбирайте – правилните медии. За да не би другите медии, по някакъв „изкривен” и неудобен начин да предоставят случващото се в Общински съвет – Ботевград. А случващото се в Общински съвет – Ботевград през последните месеци е почти редовно присъствие на полиция, която извежда „непослушните” общински съветници, позволили си да изразят мнение, различно от това на вносителя на докладни – г-н Георги Георгиев.  И понеже полицията не можа да изведе нито един общински съветник, се наложи с решение на ОбС, да се назначат квестори, но не да оказват техническа помощ на съветниците, а да ги извеждат от залата.”.


Иван Гавалюгов каза още, че опозицията ще реагира по определен начин на внесеното предложение. „Надявам се гражданството също да реагира срещу опита да му се отнеме възможността да се запознае със случващото се в Общинския съвет. Заседанията на ОбС  са открити за граждани. Онези от тях, които не могат да присъстват, имат правото да се запознаят с работата на местния парламент от медиите”, допълни  той.


Гавалюгов заяви, че няма да се учуди, ако „в една странна община, каквото е  Ботевград, се приеме правилник, който да забранява на репортери да отразяват работа на Общинския съвет.