17 съветници от ОбС Ботевград наложиха забрана на електронните медии да заснемат и да извършват аудиозапис на заседанията на местния парламент.  Нито един от вносителите на това предложение – 16 съветници на кмета Георги Георгиев, не пожела да разясни смисъла и целите на  докладната, под която е положил подписа си. Единствено Йордан Йорданов излезе насреща с несериозен аргумент, че електронните медии интерпретирали по свой начин случващото се в ОбС – Ботевград.


Осем съветници гласуваха „против” промените в Правилника на ОбС. Ето и акцентите в изказванията на тези, които пожелаха да вземат отношение по докладната:


Съветничката Цеца Христова определи предложението като „връх на диктатурата в нашия град”. „За 8 години аз не видях някой от тази група да се противопостави на подобни предложения.  Смятам, колеги, че ние не вършим нередни неща, за да забраняваме на медиите да снимат. Редно е кой каквото каже да се заснеме. Аз го казвам и заставам зад думите си. Ние тук решаваме въпроси, които касаят гражданите на общината и те трябва да се информират от медиите за работата на ОбС”, каза тя. Цеца Христова възрази и срещу промяната в Правилника, която предвижда намаляване на времето – от 7 на 2 минути, за изказване на съветници, които не са в група.


„Идеологът на това решение липсва от залата, но всички знаем кой е той. Затова никой не смее да вземе думата от тези 16 общински съветници, да каже от своя гледна точка защо е подкрепил това предложение. Аз за пореден път апелирам към тези 16 общински съветници, сред които има и директорки на училища, какво ги мотивира те да подкрепят едно такова абсурдно и скандално решение  - в 21 век, при наличието на такива технически средства за широко отразяване на публични мероприятия, каквото е заседанието на Общинския съвет, се налага такова безпрецедентно ограничаване”, каза Иван Гавалюгов и допълни: „Значи мотивът защо било целесъобразно ние на практика да закрием заседанията на ОбС за електронните медии, тай като видите ли някои общински съветници били много активни само при наличието на медии. Ами, господа, нали идеята е да сме активни, не да сме пасивни на заседания на ОбС. Ролята на общинските съветници е да дискутират, да обменят мнения, да спорят и в крайна сметка да стигнат до едно относително най-правилно решение. И ако медиите са този катализатор, който провокира активност, то тогава тяхното място е тук, а не вън от залата. В същото време се оказва, че за някои медии е възможно и е разрешено да отразяват заседанията на Общинския съвет. Това е медията на община Ботевград. Тя ще отразява само и единствено гледната точка на общинското ръководство. Ще се получи, убеден съм едно изкривяване, целенасочено, едно манипулиране на общественото мнение. ”.


Иван Гавалюгов  няколко пъти призова съветниците от групата на кмета Георги Георгиев да изложат смислени мотиви за внасянето на това предложение, но отговор така и не последва.


Според Филип Филипов това, което предлагат колегите му от управляващото мнозинство, е недопустимо и дори трагично. Той им напомни, че достъп до ефирното време, което се заплаща със средства на данъкоплатците от Община Ботевград, имат само те и кметът Георгиев.  „Той в тази телевизия може да си позволява да говори всякакви лъжи. В общинския вестник, който се издържа с парите на общинските дружество, също се изявявате само Вие и кметът. Ако имахте поне малко разум, щяхте да позволите в тези медии да се появяват и други хора освен Вас”, допълни съветникът. Филип Филипов попита съветниците на кмета дали няма да ги е срам от хората, които срещат по улиците.


Христо Якимов каза: „За мен беше много показателен фактът, че нито един от вносителите не пожела да представи поне с две изречения докладната, която е подписал. За мен хората, които са се подписали, разбирам, че са го направили под някакъв външен натиск, не ги е срам от това, под което са си сложили подписа. След като още в началото на мандата беше премахнато от правилника да се води пълен аудиозапис на заседанията на ОбС, сега се премахва и възможността да се прави запис и от присъстващи медии. Ясен ми е мотивът – на практика това позволява след това да се изготви един напълно произволен протокол за случилото се по време на заседанията на ОбС. Лично аз съм ходил след заседание и съм чел това, което е отразено в протокола. Съвсем спокойно мога да кажа и отговорно, че протоколът, който се води не е пълен, не е верен. В това отношение съм съгласен и с колегата Филипов – ако така смятате да продължаваме, предложете в Правилника за работа една единствена точка – в Общинския съвет няма смисъл да се заседава, слуша се само мнението на вносителя и се приемат абсолютно автоматично всички направени от него предложения.”.


Яница Иванова бе категорична, че предложението на съветниците от групата на кмета потвърждава твърдението, че Ботевград е феодален град. „Общинската медия показва общинското ръководство. Двата сайта показват и другата и другата страна. Защо отнемате това право. Гражданите нямат ли право да бъдат информирани и за двете страни”, попита съветничката.


Д-р Марияна Горгачева също поиска думата за изказване. Тя се обърна към вносителите на предложението с думите: „Нашата група, от самото начало, след като дадохме клетва, че ще служим на обществото, се опитва да промени по някакъв начин този правилник, който Вие последователно, целенасочено променяте постоянно и единственият резултат е този, че Вие отнемате правото на гражданите да участват в местното самоуправление. Вие прикривате нещо, за което се срамувате. Има общини, в които заседанията на ОбС се излъчват онлайн. А Вие от какво се срамувате? Колеги, поне да се бяхте постарали да си напишете докладната сами, а не на бланка на Общински съвет – Ботевград.”.