В навечерието на най-светлия християнски празник - Великден, Историческият музей - в Етрополе отвори отново врати на Работилницата за рисуване на етрополски "плескани" яйца.


Етрополе е един от центровете в България за рисуване на великденски яйца с восъчна техника, а от 2002 г. в Историческия музей е разработена образователна програма за съхранение и предаване на традицията за рисуване на яйца.
Всяка година през работилницата преминават десетки ученици и възрастни, желаещи да научат повече за мотивите и тяхното символизиране: петле и бардуче, цветя или кръст. Петлето е символ на пробуждането, а бардучето - на чистотата. Нарисуваните цветя, обикновено теменужки, символизират възраждащата се за нов живот природа.


Разказва директорката на музея Наталия Цветкова:
Етрополските „плескани” яйца се рисуват със специална „писалка” чрез нанасянето на разтопен пчелен восък. Технологията е следната: на пламъка на свещ леко се нагрява игличката на „писалката” и се потапя във восъка. Милиметър по милиметър се рисува върху яйцето, което предварително е твърдо сварено, за да е по-здраво. Около половин час отнема изрисуването на едно яйце, в зависимост от рисунъка.
Контурите се очертават леко с молив и върху тях се нанася восъка. След това рисунките се запълват със жълтък и с бои за яйца-предимно жълто, зелено и червено.
Характерните орнаменти, които отличават етрополските яйца от другите райони са рисунките на петел, теменужка и Бърдучето /стомничка/. Те носят и своите символи-пробуждането на природата след тежката зима. И са свързани с християнския обичай, с Великден.
В музея научихме за този метод през 2001 година от етрополката баба Янка Вълкова. Тя самата е рисувала такива яйца, дори направихме филм с нея. От 2001 г. сме разработили образователна програма за съхраняване на традицията за рисуване на етрополски "плескани" яйца.
В България има 7 етнографски области, които шарят яйцата по технологията на рисуване с разтопен восък: Велинград-Ракитово, Долна баня-Костенец, Ихтиман, Самоков, Търговище-с.Конак, Алфатар и Етрополе. Всяка със свой своеобразен рисунък на яйцата.


Първите ученици, посетили тази година Работилницата за рисуване на етрополски "плескани" яйца, бяха от II "а" клас на СОУ " Христо Ясенов" с  Лилия Томова. Последваха ги от Детската секция на РК "Традиция" с ръководител Весела Лакова и ученици от II "б" клас при СОУ "Христо Ясенов" с класен ръководител г-жа Марияна Христова. С голям интерес с старание, учениците се посветиха на изработването и рисуването на етрополските "плескани" яйца.