Десетки зрители днес станаха свидетели на демонстрацията на древни бойни умения, показани от световния шампион по конна стрелба с лък Михай Козмей и българинът Димитър Труканов.
Скорстна езда, перфектна стрелба с лък, спиращо дъха майсторско владеене на копие, бич и сабя... Бойното изкуство на древните българи оживя днес  в Скравена. Освен бойни умения  Михай Козмей и Димитър Труканов показаха и невероятен синхрон между човек, кон и куче – двете свещени животни за прабългарите.
Михай Козмей е световен шампион по конна стрелба с лък от Сеул 2014 година. Той е румънец, който живее в Унгария, електроинженер по образование, години наред преподава бойното изкуство айкидо.
Димитър Труканов е художник, завършил Националната художествена академия. Преди няколко години основава клуба по конна езда „Мадарски конник”.
Двамата майстори на древната бойната техника показаха т.н интуитивна стрелба. „Енергията се разпространява в тялото на стрелеца чрез петте енергийни помпи: сърцето, ръцете и краката. В нашия стил на стрелба с лък изучаваме правилната техника за да ги накараме да работят заедно, в ритъма на сърцето” – казва Михай Козмей-  Когато, по време на максималното обтягане на лъка, стрелецът успее да изрази най-дълбоките искрени стремежи на душата си (а не неудовлетворението си...), вкусът на стрелбата му ще бъде мир и хармония. Стрелецът става Миротворец, споделяйки своя мир с другите...” – допълва той.
За да видят демонстрацията на Михай Козмей в Скравена дойдоха повече хора от София, отколкото от Ботевград. Макар че всичко бе безплатно за зрителите. След публиката бе и актьорът Валери Йорданов, журналистът  и поет Робер Леви и други известни личности.
В двора на конната база „Здравец” бе подредена  изложба от картини  на  Велизар Стефанов.  Той е художник във вестниците „Телеграф” и „Монитор”, а специално за днешната демострация е  показал картини, в които е рисувал коне.