Тази вечер в малкия салон на читалището бе представен най-новият сборник – десето издание, на Литературен клуб „Стамен Панчев”. Сборникът е озаглавен „Ботевград с лице и дух” и съдържа над 60 творби, посветени на Ботевград.
Председателят на клуба Пейо Пеев разказа накратко историята на клуба, създаден преди 51 години. Той изказа специална благодарност на общинския съветник Цветан Цолов за идеята да бъде издаден сборник със стихотворения за Ботевград, както и за това, че е спонсорирал книгата. Пейо Пеев благодари и на семействата на поетите Георги Северов, Константин Константинов и Иван Гълъбов за оказаната помощ, както и на семейството на Петко Данчев.
Освен стихотворения, книгата съдържа информация за културните забележителности, за успехите на езикови школи, за личности с принос в развитието на културата и утвърждаване на културните ценности в Ботевград. Това каза още председателят на Литературен клуб „Стамен Панчев”.
От своя страна Цветан Цолов благодари на Пейо Пеев и на местните поети за вложения труд за осъществяване на проекта.
Специален гост на представянето на сборника бе Марин Кадиев – литературен критик, председател на Съюза на независимите български писатели. „Издаването на сборника е велико дело. След сто години нас няма да ни има, но книгата и нейните благодетели ще останат, ще се помнят”, каза той.
С присъщата си емоционалност и пламенност Виктория Раловска – приятелка на литературния клуб, сподели своето мнение за сборника. Тя пожела на местните поети да не стихва творческото им вдъхновение.
Мария Коцева изпълни поетичен колаж по стихове, включени в сборника.