Днес Посланикът на държавата Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса Раз бе на посещение в Етрополе.
Израелската делегация беше посрещната по стар български обича с хляб и сол, с китка здравец.
В многофункционалната зала на НЧ „Тодор Пеев-1871”  имаше близо двучасова среща с кмета на общината инж. Богомил Георгиев, с представители на бизнеса и общественици.
Присъстваха инж. Драгомир Драганов, генерален директор "Производство и околна среда" в „Елаците-мед”, Господин Найденов – директор на Рудничен комплекс „Елаците”, Валентин Цацов – заместник-директор на комплекса, Емил Димитров – почетен гражданин на Етрополе, д-р Цено Глогов – временно изпълняващ длъжността Началник на Етрополската болница,  земеделски производители, бизнесмени.
Венета Гергова . заместник-кмет представи детайлна презентация „Община Етрополе – история, развитие и перспективи”.
В близо едночасовото си изказване посланикът на Израел говори за възможностите, които има пред двете страни България и Израел за двустранно сътрудничество в различните области на стопанството.
Той заяви, че е впечатлен от направеното в Етрополе през последните няколко години. „Свалям шапка пред Вас и хората от екипа Ви” – заяви Н. Пр. Шаул Камиса Раз, обръщайки се към кмета Богомил Георгиев.
Според него селското ни стопанство има огромен потенциал, но се нуждае от промени, които да доведат до по-добър резултат. Той покани земеделските производители на биологична продукция от община Етрополе да присъстват на селскостопанското изложение, което ще се проведе през април т.г. в Израел. „Аз мисля, че това ще бъде прекрасна възможност да видят модерни технологии при отглеждане на животни” – заяви той. Предстои  да бъде подписан договор за износ на български живи животни за Израел, съобщи посланикът.
Н. Пр.Шаул Камиса Раз се ангажира да свърже Етрополе с представители на израелски туристически агенции. Според него възможностите за развитие на селски туризъм у нас  са огромни. „Ще препоръчам на израелските туристи, които идват в София, да стигат и до Етрополе” – допълни той.
„Бих препоръчал всички български деца да учат за Холокоста” – заяви посланикът. Той покани учители от Етрополе да участват в  двуседмичен семинар в Йерусалим, който ще бъде през лятото, за да се запознаят с фактите, свързани с геноцида над близо 6 милиона евреи по време на Втората световна война.
Престоят на българските учители в Израел се поема от домакините, те трябва само да заплатят пътуването си, уточни  посланикът.
В края на срещата кметът инж. Богомил Георгиев подари на членовете на израелската делегация картини от местни художници, отразяващи характерни забележителности от града и общината.
От своя страна Н. Пр. Шаул Камиса Раз подари на Общината преведената на български  език книга на Дан Сенор и Сол Сингър „Нацията новатор” Историята на израелското икономическо чудо и календар със забележителности на Израел за 2015 година.   


Срещата беше заснета от оператор на Ботевградската кабелна телевизия.