Различни прояви инициира ръководството на Горско стопанство – Ботевград по повод Седмицата на гората, която започва от днес. В рамките на празника ще бъдат засадени дръвчета на различни места, персоналът на Горското ще се включи в почистването на замърсени участъци около сечища в Ботевград, ще бъдат наградени победителите в конкурса за детска рисунка на тема „Гора”, който се проведе също по инициатива на ръководството на Горското.


„Раздадохме много фиданки на ловци и ловни дружинки. Те поискаха да посадят предимно горско-плодни дървета за дивеча. Пчеларите също проявиха активност. Няколко пчеларски дружества получиха от нас безвъзмездно фиданки от медоносни видове”, съобщи Иван Степанов – директор на Държавното горско предприятие в Ботевград.


Той обяви, че в Седмицата на гората персоналът на Горското ще почисти вършини и тръни покрай пътя до оброка Успение на Пресвета Богородица в гористата местност Голия рът, където има дърводобивен обект. Освен това служителите на стопанството ще се включат и в почистването на отпадъците около рампата при бензиностанция „Ивони” и ще извършат залесяване в този район.
     
Екип на Горското е направил кът за отдих преди местността Копяновец. „На мястото поставихме карта на стопанството. Предстои да озеленим, да окосим и да поставим съд са отпадъци, който ще поддържаме. Тази наша инициатива също е по повод Седмицата на гората”, съобщи Иван Степанов.


В рамките на празника Горското стопанство ще проведе традиционни инициативи за посаждане на дръвчета с детски градини и училища в Правец и Ботевград.
Друга проява, посветена на Седмицата на гората е конкурсът за детска рисунка, в който участват малчугани от детски градини в двете съседни общини. Класирането е извършено, за победителите ще има специални награди. Най-хубавите рисунки ще бъдат подредени във фоайето на сградата на Горското стопанство. Това съобщи още Иван Степанов.  


Инициативата „Седмица на гората” се провежда за деветдесети път. Тя води своето начало от 1925 година. Целта й е да възпитава младото поколение в обич към гората, да я съхранява и възстановява.