В Историческия музей продължава школата за така наречените Великденски „плескани яйца” по метода на старите етрополки.
Няма да разказваме наново историята на това производство, защото вече сме го описвали подробно. Само ще кажем, че всяка година преди Великден Етрополският исторически музей организира такава школа за обучение. С всяка измината година желаещите да се научат стават все повече. От 23 март, когато се поставя началото на тазгодишното обучение да сега са преминали над 100 мераклии, предимно деца и ученици. Те са най-акуратни при усвояването на занаята. Идват и възрастни, но са твърде малко, в сравнение с младите любители. Обучението ще продължи до 9 април т.г.
Идват цели класове с класните си ръководители, като някои вече са за втора или трета година.
Такъв е случаят с учениците от ІІ-б клас при СОУ „Христо Ясенов” с класен ръководител Мариана Иванова. Затова с нашарването на яйцата се захванаха малка част от класа, тези, които не са били миналата година. Останалите разгледаха музейните експозиции.
Eдна кора с „плескани” яйца ще бъде представена утре на Туритическата борса, която се организира във Велико Търново. По време на изложението ще има демонстрация на етрополската технология, която се различава от тази на другите градове, които я практикуват в България.