Д Е К Л А Р А Ц И Я
на Общинския съвет на БСП – Етрополе


Уважаеми съграждани,


Във връзка с появили се призиви в електронните медии  за демонтиране на паметника-костница на „Братската могила” заявяваме:


В навечерието на 70-годишнината от 9 май – деня на победата на най- страшната война в историята на човечеството, когато  Европа се готви да отдаде почитта си към загиналите, да  се поклони пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма, все още има хора, които призовават към екстремизъм и неофашизъм.
Паметникът-костница е един от символите на града ни. Той е елемент от герба му.
Нека не забравяме, че народ, който забравя историята си, не е народ. България е оцеляла като държава, защото помни патриотизма на предшествениците си.  
9 май дойде с цената на много жертви. Сред тях бяха и над 30 хиляди български антифашисти – партизани, ятаци, концлагеристи, воините от Първа българска армия. Със своя подвиг българските герои измиха позора от съюза на царство България с фашистка Германия. Хората от Европа дължат своята благодарност на страните от антихитлеристката коалиция – Съветския съюз, САЩ и Великобритания.
Победата ни завеща девиза „Никой не е забравен, нищо не е забравено!”. Трябва да помним ужасите от войната и милионите жертви , да осъзнаваме колко важен е мира, защото и  днес около границите на Европа се водят военни действия, а тероризмът е брутална реалност.
Да не забравяме, че без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като ден на Европа.
Призоваваме всички партии, обществени организации – да пазим мира, да поддържаме политически диалог за решаване на конфликтите. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм .
Разделението и омразата не носят нищо добро.


Общински съвет на БСП - Етрополе