Играният днес  приятелски мач между Балкан и сръбския Мега Лекс бе спечелен от домакините с 90-79 (25-22, 24-18, 20-21, 21-18). Зрителите в Арена Ботевград бяха впечатлени от показания и от двата отбора баскетбол, а естествено останаха и доволни от заслужения успех на Балкан.


Въпреки че бе приятелска, срещата бе много оспорвана и  с много баскетболни достойнства, с агресивна защита и здрави сблъсъци, нерядко преминаващи границата на позволените действия.  С една дума - истински баскетболен двубой, от който определено ще имат полза и двата тима.


Те се срещнаха днес по две причини. Първата - паузата и за двата отбора в шампионатите на двете страни - на Балкан заради почивния кръг от НБЛ, за Мега Лекс - прекъсването на първенството на Суперлигата заради плейофите от Адриатическата лига. Другата - че ботевградската фирма Лекс Груп е един от основните спонсори и на двата тима. Преди началото и двата отбора си направиха обща снимка с управителя на Лекс Груп Цветан Луканов.


Първата четвъртина бе сравнително равностойна и резултатът бе 25-22 за Балкан. Във втората зелените увеличиха преднината си и на полувремето тя бе 9 точки - 49-40. А в началото на третия период разликата в полза на Балкан стана двуцифрена и достигна до 14 точки - 60-46 в 24-та минута, до края на частта гостите намалихта изоставането си до 8 точки - 69-61.


Кулминацията бе в последните десет минути, когато с добра защита и преимущество в борбата под кошовете баскетболистите на Мега Лекс започняха да топят пасива си и в 33-та минута резултатът стана равен - 71-71.  Балканци обяче излязоха от миникризата също с подобрена игра в защита, но и с голяма успеваемост при стрелбата, особено на Мартин Маринов и Иван Лилов. И до края на срещата отново направиха аванса си двуцифрен - 90-79 за Балкан.


Зелените вкараха половината от опитите си зад дъгата - 12 от 24, като 6 от тройките бяха на Мартин Маринов, а 5 - на Иван Лилов, и то с добър процент. Домакините обаче отстъпваха осезаемо в борбата - овладяха 13 топки по-малко от съперника - 32 спрямо 45. Което не е изненада, тъй като в състава на Мега Лекс само двама бяха с ръст под два метра.


 За победителите се разписаха всички баскетболисти, които влязоха в игра. Най-резултатен с 23 точки бе Иван Лилов, който направи и 8 асистенции и отне 4 топки. С 22 е Мартин Маринов, силно игра и Цветослав Острев, реализирал 15 точки. А Милан Милованович направи дабъл-дабъл с 10 точки и 11 борби. Павич има 7 точки, Върбанов - 6, Павел Маринов 3, с по 2 са Стаменкович и Маринчешки.


За Мега Лекс много силен мач изигра Никола Йокич, който стана топреализатор с 25 точки овладя 8 борби. 209-см Йокич, който няма още 20 години, миналата година бе избран в драфта на НБА от Денвър Нъгетс. С дабъл-дабъл  от 14 точки и 11 борби е центърът Деян Мусли, 14 доабави Неманя Кръстич. В Ботевград Мега Лекс дойде без двама основни играчи - Марко Кешел и привлеченият наскоро национал на Нова Зеландия Кори Уебстър.