Управителят на “Марконис” Николай Николов се завърна от Малага, Испания, където участва в международната конференция на EAQUALS, провела се от 16 до 18 април. EAQUALS, международната организация за оценка и акредитация на качеството в езиковите услуги или “елитният клуб”, както често е назовавана от членовете си, ежегодно организира най-престижните конференции в областта на чуждоезиковото обучение. Пленарните лектори на конференциите на EAQUALS са изявени методици и професионални презентатори, най-често автори на учебници и чуждоезикови методологии от университетските среди в Европа, Съединените щати и Канада. Участниците и презентаторите в конференцията на EAQUALS тази година бяха от над 25 държави от целия свят.

Въпреки че Николай Николов не е член на EAQUALS, проектното му предложение за презентация беше одобрено още през месец март, 2015 год., малко след като бе официално оповестено, че разработеният от него иновативен продукт “T.I.M.E. for teenagers” (учебник методология с аудио и видео приложения за преподаване на професионални драма техники в контекста на обучението по английски език) е номиниран от Британския Съвет в Обединеното Кралство за наградите ELTons 2015 – “ОСКАРИ” за иновации в обученито по английски език. Именно методът T.I.M.E. , на който е основан продуктът “T.I.M.E. for teenagers”, беше акцентът на презентацията на Н. Николов на конференцията на EAQUALS. За да провокира активни размисли, дебати и  участие от страна на публиката в практическата част от представянето си, презентацията на Николов беше с работно заглавие “The way to go – acting students, directing teachers, reflective EFL classrooms” (Пътят – играещи ученици, режисиращи учители, отразяващи чуждоезикови класове). “За мен това участие беше едно сериозно предизвикателство предвид изключително високото ниво на събитието. Презентирал съм в редица международни конференции в България и в чужбина, но този форум оперделено беше силно респектиращ предвид селекцията на презентаторите, участниците и гостите. Там имах шанса в рамките на работните срещи и извън тях да се запозная с топ-мениджмънта на най-големите международни образователни вериги и институции, директори и автори от различни издателства, професионални презентатори и академични светила. Радвам се, че ми беше предоставена възможността да споделя опита си с колеги от толкова много националности и се надявам, че с презентацията си съм им дал добри идеи за иновативни практики, които биха могли да прилагат в работата си занапред”, сподели Н. Николов.

Сред водещите презентатори на конференцията бяха проф. Майкъл Хоуей от Университета Ливърпул, доктор хонорис кауза на Университета Честър, един от авторите на речника Collins COBUILD Dictionary, главен консултант за речниците на Macmillan Education; Лорейн Кенеди, професионален обучител и образователен консултант с 27-годишен опит, презентирала в огромен брой държави в Европа, Азия и Близкия Изток; Джеръми Хармър – гуруто в методологията за преподаване на английски език като чужд, преподавател в New School University, New York, презентатор в огромен брой държави по цял свят, един от водещите автори на PEARSON, изпълнител и автор на поезия, проза и музика. Сред най-четените книги на Хармър са  “How to teach writing” (2004), How to teach English (2007), отличената с награда “Essential Teacher Knowledge” (2012); Скот Торнбъри, доцент в програмата MA TESOL на New School University, New York, автор на редица методологически книги отличени с престижни награди, редактор на поредицата книги на Университета Кеймбридж – Cambridge Handbooks for Language Teachers, водещ на церемонията в Лондон за наградите ELTons 2012, на която присъства и Николай Николов, след като получи първата си номинация за иновации в обучението по английски език през 2012 год.

Участниците в конференцията имаха възможност да се насладят и на богата културна програма, както и на 2 изискани вечери (неформална и официална), организирани с присъщия класов стил на домакините от EAQUALS в традиционни испански сетинги – иберийски ресторант на брега на морето и впечатляващ ресторант в центъра на ботаническата градина над Малага.


На снимката: Николай Николов и Джеръми Хармър