За четвърта поредна година списание „Бизнес лейди” отличи дами, постигнали успехи в своята професионална среда. Официалната церемония  по връчване на приза „Бизнес дама” на 2014-та год. се проведе на 9 април в Кемпински хотел Маринела в София. Тази година бяха отличени 21 дами от цялата страна. Сред тях  е ботевградчанката инж. Ели Божилова. Тя  грабна приза в област „Биотехнологиите в медицината”.


Инж. Ели Божилова е директор „Продажби“ в  CryoSave  България. С над 280 000 съхранени проби CryoSave е най-голямата стволово-клетъчна банка в   Европа. През 2014 г. компанията стана част от групата ESPERITE, предлагаща иновативни високотехнологични продукти и услуги в областта на скрининга на заболяванията и персонализираната медицина. Към днешна дата CryoSave съхранява повече от 4700 биологични проби на български деца.


Ели Божилова живее в Ботевград, омъжена е, има дъщеря на 16 години. Инж.Божилова е завършила Висшия химико-технологичен институт в София, специалност „Биотехнологии в медицината”. След това завършва и магистърска програма по стопанско управление. Първата и специалност е „Акушерка” от Медицинския колеж във Враца. Работила е три години като акушерка в Етрополе и Ботевград и три години в клинична лаборатория „Торакс”.


През 2008 година се присъединява към екипа на CryoSave България. Този момент е критичен за компанията  - сменя се собствеността  и започва основно преструктуриране. Доказвайки бързо своите лидерски качества и ориентация към постигането на резултати, Ели Божилова поема ръководството на отдела за продажби и започва изграждането на търговски екип. В следващите години конкуренцията в стволово-клетъчното банкиране нараства с бързи темпове. Днес основното предизвикателство за Ели Божилова и нейния екип е да запазят лидерската си позиция.


„Приятно изненадана останах, когато ми съобщиха, че ще бъда отличена с приза. Наградата е голяма чест за мен. Приемам я като признание за работата на целия екип на компанията, каза пред наш репортер инж. Божилова. –Работата ми е интересна, работя в динамична и иновативна среда. Един мой работен ден продължава десет часа. Екипът ми осъществява комуникацията с клиенти и партньори на компанията”, допълни тя.


На въпроса дали българите са достатъчно информирани  за възможностите за лечение със стволови клетки, Ели  Божилова сподели: „Периодично в медиите излиза информация по тази тема. Ние също информираме чрез директни контакти с различни организации, като училища за бременни например,  и заинтересовани лица. До този момент съм изнесла над 200 презентации по темата. Все още малко хората в България инвестират в съхраняването на стволови клетки – около 1 700 на година. Сред тях има хора и от моя роден град.


Съхраняването на стволови клетки е скъпа услуга за нашата страна. Поради тази причина преди няколко години предложихме възможност за разсрочено плащане – на вноски между 150 – 300 лева. Размерът на вноската се определя от срока и от вида на стволовите клетки. Ние съхраняваме два вида – от пъпна връв и тъкан.  


Всъщност съхраняването на стволови клетки е една застраховка за бъдещето на цялото семейство. Те се използват за трансплантация при повече от 70 заболявания, засягащи най-вече кръвотворната система - левкемии, лимфоми, злокачествени анемии, както и при някои автоимунни и метаболитни смущения. Наред с това се проучват клетъчните терапии при над 200 различни заболявания, в т.ч. детска церебрална парализа, аутизъм, ювенилен диабет, и сърдечен инфаркт. Към момента шест проби, съхранявани от нашата компания, са използвани за лечение на детска церебрална парализа. Също така обещаващи резултати има и при лечението на множествена склероза, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.".


Снимките и видеото към текста са предоставени на botevgrad.com от Ели Божилова.