Реформаторите искат създаване на парламентарната комисия за промени в конституцията, заяви Делчев пред БНР


От Реформаторския блок предлагаме да се намали прагът за иницииране на референдум като се намали броят на необходимите подписи от 500 хил. на 300 хил. Прагът за валидност също трябва да бъде понижен, но не трябва да падаме прекалено ниско, за да е легитимен и представителен.Това заяви Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии, пред БНР тази сутрин.


50 % от имащите право на глас е прагът за легитимност, който предлагаме, каза Делчев по повод внесения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесен в деловодството на парламента на 8 април от РБ. Според думите на Делчев ще има диференциация между национален и местен референдум, като се намалява наполовина и броят на общинските съветници, които могат да свикат местен референдум, обясни Делчев.


Важното е да се постигне облекчаване на сегашните изисквания за пряко участие на гражданите, защото сега инициирането, и след това провеждането, на референдум е затруднено и почти невъзможно, каза Делчев. Ние, от Реформаторския блок,  предлагаме, ако един парламент е бил сезиран с искане за референдум, следващият също да бъде обвързан, за да не отидат тези подписи "на вятъра" и да не се повтаря случилото се от 


миналата година, когато желанието на хората не беше зачетено, обясни Делчев.


Миналият парламент много често не можеше да събере кворум и да има заседания. БСП и ДПС използваха времето да правят своите сделки, а не да работят за интересите на обществото и референдум така и не бе иницииран, въпреки наличието на нужните подписи, коментира Делчев.Имаме уверението на президента, че заедно с местните избори ще се проведе и референдум за задължително гласуване, каквото бе и желанието на обществото преди година, каза Делчев.


Относно новата парламентарна сесия, която започва днес, той заяви, че трябва да се види кои промени в съдебната система могат да бъдат правени с конституционни промени.


Не мисля, че когато говорим за съдебна реформа, можем да говорим за конкретни проекти - имаме стратегия, която трябва да следваме. Важното е да видим какво може да бъде направено без промени в Конституцията и всички предложения да бъдат разглеждани заедно, за да се стигне до обединен законопроект, който отразява най-важното, коментира Делчев. Според думите му трябва да бъде направена парламентарна комисия, която да обедини всички точки, засягащи Конституцията и да търси подкрепа от Парламентарните групи.