Към 17 април служители на Горско стопанство – Ботевград са съставили 65 акта за нарушения в горите. Това се посочва в информация за стопанисване и управление на горските територии в Община Ботевград и предприетите конкретни мерки за ограничаване на незаконната сеч. Информацията е подготвена от ръководството на Горското и е внесена за обсъждане в Общинския съвет.


От началото на година са конфискувана незаконна дървесина в размер на 16 куб.м, 1 автомобил и един брой бензиномоторен трион, се казва още в информацията.


През месец декември миналата година на територията на Държавно горско стопанство – Ботевград функционира мобилно звено, сформирано съгласно заповед на министъра на земеделието и храните. През месец януари тази година със заповед на директора на Северозападното държавно предприятие на територията на стопанството бяха командировани служители от горските стопанства на Годеч, Лесидрен, Мездра и Своге, като целта бе да окажат помощ при охраната на горите. Тази мярка е предприета, след като към служители на Държавно горско стопанство – Ботевград и техните семейства са били отправени заплахи от страна на нарушители. Предстоят още такива съвместни акции със служители от други горски стопанства. Организират се 24-часови дежурства на служителите.


От началото на година в Горско стопанство – Ботевград изпълнява пилотен проект на Северозападното държавно предприятие и Изпълнителна агенция по горите, по който дървесината, допита от държавни горски територии се експедира с пластмасови пластини, притежаващи уникален номер, а издаденият превозен билет се отчита в реално време и може да бъде проверен във всеки един момент, с което се елиминира риска от продажба и добив на незаконна дървесина.


В Ботевград има офис на Регионална дирекция по горите – София. Всеки, който има информация за незаконна сеч, незаконно транспортиране или съхранение на дървесина, може да подаде сигнал към служителя на РДГ.


В информацията се посочва още, че към момента на територията на Община Ботевград са издадени 62 позволителни за сеч от горското стопанство и 68 позволителни за сеч от частни лесовъди за гори на физически лица.


Горските територии в района на Община Ботевград са 20 429 ха, като от тях 15 132 ха са държавни, а останалите са разпредели, както следва: частна собственост – 3 419 ха, общинска – 1 646 ха, други юридически лица и религиозни организации – 216 ха.