Българският баскетболист Александър Везенков е заявил участие в тазгодишния драфт на НБА, а решението му е дошло броени часове преди изтичането на крайния срок за записване.

19-годишният син на Сашо  Везенков е един от най-талантливите играчи в Европа в своята възраст и през последните месеци името му бе постоянно спрягано за редица тимове в САЩ.

Според правилата на лигата, всеки, който възнамерява да участва в драфта трябва да обяви намеренията си най-късно 60 дни преди събитието. Тазгодишната церемония е насрочена за 25 юни в легендарната "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.

Всеки от кандидатите, заявили участие в срок има и възможност да оттегли името си най-късно 10 дни преди самата церемония.

Досега само един българин е играл в НБА и това е Георги Глушков. Настоящият президент на Българската федерация по баскетбол е взет под №148 от "Финикс сънс" в седмия кръг през 1985 година, когато са избрани общо 162 баскетболисти. Вече в лигата обаче има само два кръга, в които се избират по 30 играчи.