Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви официално, че срещу "господин Г." има образувани седем преписки в Софийска окръжна прокуратура, като материалите по пет от проверките вече са внесени в Прокуратурата за прознасяне по компетентност, а по два от сигналите все още се извършват предварителни проверки от служителите на сектор  ”Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР - София. Тази информация бе публично оповестена чрез сайта на Народното събрание, и е в отговор на внесено питане от народния представител от РБ Димитър Делчев, отправено до Министъра на вътрешните работи, "относно: полицейски проверки и разследвания срещу г-н Георги Георгиев -  кмет на община Ботевград."


Според информацията, в Окръжната прокуратура допълнително има образувани две преписки, чрез  които се разследват данните от сигнал за наличие на сериозно несъответствие между официалните доходи на "г-н Г.", от една страна,  и високия жизнен стандарт и множеството придобити от него активи, от друга. По този сигнал допълнително са образувани още осем прокуроски преписки, с които се проверяват доходите и активите на членове на семейството му, както и лица от неговото близко обкръжение. Материалите по седем от проверки вече са внесени за произнасяне, а по три преписки все още се събират данни.


Пълния текст на въпроса на депутата можете да видите ТУК , а ето и отговора на Министър Бъчварова :


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДЕЛЧЕВ,


Относно въпроса Ви свързан с образувани проверки за съмнителни сделки с обществено имущество в община Ботевград и предметът на проверките, Ви информирам следното:


По описа на Софийска Окръжна Прокуратура и ОДМВР - София има образувани седем преписки, като те са образувани по сигнали на група граждани, на общински съветници или от представители на търговски дружества. Материалите по пет от проверките вече са изпратени в СОП за произнасяне по компетентност. По два от сигналите преписките са в сектор ”Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР - София и се извършват предварителни проверки.


Предмет на проверки са различни проекти, включително и договори за възлагане на обществени поръчки.


Проверки се извършват и по преписки по описа на Софийска Окръжна Прокуратура от Главна дирекция „Национална полиция“. По описа на СОП са образувани две преписки по сигнали на граждани от Ботевград за извършени нарушения при провеждането на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци на общините Ботевград, Правец и Етрополе“, като обществената поръчка е финансирана от Европейския фонд за регионално развитие чрез оперативна програма „Околна среда“ и за извършени нарушения и престъпления при провеждането на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в гр. Ботевград, като към настоящия момент проверките продължават.


В ГДНП е получен сигнал и относно несъответствивето между  жизнения стандарт, който демонстрира кметът на Ботевград и финансовия ресурс, с който той би трябвало да разполага, като заплата на изборна длъжност. Събраните материали са изпратени в Окръжна прокуратура - София, където е образувана прокурорска преписка. С постановление от 10.11.2014 г. на СОП от преписката са отделени материали и са образувани 10 нови преписки, като две от тях засягат г-н Г., а осем касаят лица, които са в близкото му обкръжение и членове на семейството му. Събраните материали по седем от преписките са изпратени на СОП по компетентност. По три от преписките работата продължава и към момента. 


За повече информация по отношение на извършваните проверки и водените разследвания, бихте могли да се обърнете към компетентната прокуратура, която дава разрешения за такива случаи.


Относно опити за възпрепятстване на разследването от страната на г-н Г. по някое от делата, Ви информирам, че е имало устни пререкания между него и служители на полицията, докато те са се опитвали да снемат обяснения по една от прокурорските преписки. На г-н Г. не са съставяни актове за административни нарушения или други нарушения по ЗМВР в последната година и не е привличан към административна отговорност с издаване на наказателно постановление и няма влезли в сила постановления.


ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ 
И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ: /п/     Румяна Бъчварова