На официална церемония, която се състоя в събота в киносалона на Военномедицинска академия, ръководството на Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/ удостои със званията „академик”, „член-кореспондент” и „член-наблюдател” общо 30 изявени личности от цялата страна. По традиция те се явиха в тоги в цветовете на българския национален флаг. Носителите на първото звание бяха облечени в бяло, а на другите две съответно в зелено и червено.

Сред приетите нови членове на Българската академия на науките и изкуствата е и  ботевградчанката Стефка Граматикова – учител по български език и литература в ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”- Ботевград. Тя получи диплом за член-наблюдател.
Председателят на Българската академия на науките и изкуствата – акад. проф. д-р Григор Велев, представи нашата съгражданка като един от талантливите поети на България.

Да припомним, че Българската академия на науките и изкуствата осигури финансирането на първия поетичен сборник на дружество „Стамен Панчев” - „Друм за орисани”, начело на което е Стефка Граматикова. На представянето на книгата, което се състоя през септември миналата година, присъстваха лично акад.Григор Велев и акад. Маргарита Каменова, която е рецензент на сборника. Те дадоха висока оценка на творбите, включени в него. Тогава  акад. Велев обяви, че Българската академия на науките и изкуствата приема като асоцииран член Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”. „Това не е израз на куртоазия, а оценка за високо литературно майсторство на творците, които са чест за Ботевград”, каза председателят на БАНИ.

Българска академия на науките и изкуствата е неправителствена организация и независим граждански научен институт. Тя е продължител на идеите и делото на Българската академия на науките и изкуствата, създадена през 1940 година от акад. Богдан Филов и закрита през 1947година от министър-председателя на България Георги Димитров. Регистрирана е през 2004 година от учените проф. д-р Григор Велев, проф. д-р Карю Карев, проф. д-р Димитър Гоцев и д-р Илия Илиев в Хасковския съд с устава на едноименната академия от 1940 г. като сдружение с нестопанска цел. Основната цел на Българската академия на науките и изкуствата е да обединява усилията на научния и творчески потенциал на националния елит. БАНИ се утвърждава като национална научно-творческа организация в съответствие на изискванията и структурите на Академиите на науките и изкуствата на страните членки на Европейския съюз.