Управляващото мнозинство в ОбС не зададе нито един въпрос по информация за стопанисване и управление на горските територии в Община Ботевград. Единствено Йордан Йорданов поиска думата, но от това, което каза, се разбра само, че благодари на ръководството на Горско стопанство – Ботевград, което присъства в залата, за подготвената информация, както и това че държавата и лошото законодателство са виновни за всички проблеми в горите.
В хода на обсъждането съветници от опозицията и кметове на села буквално атакуваха с въпроси директора на Горското – Иван Степанов. Те питаха за мерките, които се предприемат за ограничаване на незаконната сеч, за разрушените горски пътища, за осигуряването на дърва за огрев на населението, за залесяването, за това дали Горското е обезпечено с необходимия брой служители и с какво може Общинският съвет и общината да подпомогнат работата им. Иван Степанов отговори на въпросите и заяви, че той и неговите подчинени са мотивирани да въведат ред в горите.


По въпроса за разрушените пътища, зададен от Цеца Христова, директорът на Горското каза: „Контролираме товарите на превозните средства, но не и движението. Нямаме правомощията да проверяваме и законността на самите превозни средства. Където можем, гледаме да спестим преминаването през населени места.”.


Мариана Босовска попита как стои въпроса със залесяването в горите. Иван Степанов отвърна, че за всеки хектар гора има ясно визия с какви дървесни видове да се извърши залесяване, но за съвременно лесовъдство приоритет е естественото възобновяване на горите. „При него природата избира подходящата растителност. Освен това за него не се разходват средства”, подчерта Степанов. Директорът на горското каза, че няма обществена инициатива за залесяване. Единствено пчеларите засаждат цъфтящи фиданки, които им се осигуряват от Горското.


Кметът на Литаково се поинтересува как ръководството на Горското ще реши въпроса със снабдяването на неселението с дърва за огрев. Според Даниел Дилов най-добрият вариант е да се предостави възможност на хората сами да си добиват дърва за огрев. Степан отвърна, че този вариант е отпаднал. „Търсим начини  - дървесина повредена при бедствия или останала след сеч,  но няма да можем да осигурим на всички нуждаещи се”, допълни той.


Филип Филипов попита какъв е редът хората да премахват дървесна растителност от собствените си ниви и ливади и да я използват за себе си. В отговор Иван Степанов заяви, че Горското има отношение само ако става дума да гора, а за ниви и ливади хората трябва да се обърнат към общината.


Какви са най-фрапиращите нарушения, които Вие констатирате за периода от назначаването Ви за шеф на Горското до момента, какви мерки предприехте, за да ги предотвратите, какви сигнали подадохте и какво считате, че е необходимо, за да може Горско стопанство – Ботевград да си върши по-ефективно работата, най-вече по отношение на контролните функции? Това питане бе отправено от съветника Иван Гавалюгов.  По думи на Степанов, най-големи нарушения в гората извършват циганите с каруци. В другата група нарушители попадат хората с с пригодени джипове за кражба на дърва. Те правят по 7-8 курса на ден. Третата група нарушители са фирмите с разрешителни с дърводобив. Покрай законната те гледат да прекарат и нещо незаконно, обясни Степанов. „Мерките, които предприемаме, са осъществяване на максимален контрол и масирани проверки. В Ботевград стартира пилотен проект за прилагане на електронните терминали и стикери. С тях по-лесно се контролира количеството добита дървесина”, подчерта той.  Директорът на Горското каза още, че хората масово купуват незаконни добити дърва , което е голям проблем. По думи на Степанов Горското в Ботевград е обезпечено с достатъчен брой служители и автомобили.


На въпрос на д-р Веселка Златева, Степанов отговори, че Държавно горско стопанство – Ботевград работи с 14 фирми, които притежават лиценз за дърводобив.