След извършени обстойни проверки по казуса с неплатените от страна на Oбщина Ботевград дължими суми по сключения с „Травъл медиа груп“ договор за доставка на костюми, декори и озвучителна техника за реализация на историческата възстановка „Последните дни на Цар Иван Шишман“, МРРБ се произнесе официално и окончателно. Налага на неизрядната Община Ботевград пълна финансова корекция от 100 % върху сумата по договора, която е в размер на 143 640 лв. с ДДС. Или с други думи Общината ще трябва да изплати от собствени средства дължимите суми и те няма да бъдат възстановени по договора за безвъзмездна финансова помощ, сключен с регионалното министерство по оперативна програма „Регионално развитие“. Това става ясно от писмо от 27.04.2015 г. на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ към МРРБ, изпратено до  подателя на сигнала за нередност Владимир Танев - управител на потърпевшата „Травъл медиа груп“, с копие до администрацията на Президента на Република България. Въпросният документ подробно описва извършените документални и на място проверки по спорния казус, както и извежда редица нелицеприятни за община Ботевград констатации. 


В резултат на  проверките , за които се налага и съдействие на полицейски служители от ОДМВР-София област, от министерството на Лиляна Павлова правят няколко констатации за извършени нередности. 


Основната  регистрирана нередност е със стряскащото определение „подозрение за измама“ и е във връзка с направени констатации за  неоповестяване на съществена информация, в нарушение на задълженията на бенефициента. От Управляващия орган считат, че Община Ботевград умишлено и съвсем целенасочено е укрила от тях информация, свързана с изпълнението на въпросния проект.  От управляваната от Георги Георгиев администрация обясняват категоричния си отказ да изплатят дължимите суми по договора  с факта, че костюмите, декорите и озвучителната техника не са предадени с приемо-предавателни протокол на упълномощено от Община Ботевград лице и единствено на това основание решават да не изплатят окончателната сума на фирмата-изпълнител. Фактически и документално е установено, че горепосочените материали, изработени в пълно съответствие с предвиденото в контракта с Общината,  са предадени  от „Травъл медиа груп“ с необходимите протоколи на читалище „Христо Ботев 1848“ Ботевград. По-късно , всички те са използвани съгласно предмета на договора - при реализацията на публичната атракция „Последните дни на Цар Иван Шишман“. Косвено това се потвърждава и от самия Георги Георгиев, който в писмо до МРРБ обяснява, че за възстановката са използвани реквизити на ботевградското читалище. В същото писмо обаче той подвежда Управляващия орган като твърди, че фирмата на Владимир Танев не е изпълнила предмета на договора за доставка на костюми, декори и озвучителна техника, и това е наложило да се ползват услугите на местното читалище. Служителите на МРРБ обаче съвсем аргументирано считат, че е нелогично Община Ботевград да не знае по какъв начин е извършена доставката и че ползваните читалищни реквизити всъщност са изработените от „Травъл медиа  груп“ стоки. Нямало е как и читалищното ръководство, приело и , впоследствие,  предоставило на Общината тези материали, да не е знаело в каква връзка ги получава и , съответно, да не е информирало общинското ръководство. Всичко това е мотивирало Управляващия орган да регистрира съществената нередност „подозрение за измама“,  в резултата на което да откаже да изплати всички договорени суми, които очевидно ще останат за сметка на ботевградския данъкоплатец.


 Покрай гореописаната основна нередност, проверяващите правят и още няколко констатации за нередности, които затвърждават убеждението на МРРБ, че на Община Ботевград трябва да бъде наложена финансова корекция по този договор в пълен размер -  143 640 лв. Според официалния документ „бенефициентът не осигурява на служителите на Управляващия орган или на упълномощени от него лица, извършващи проверки, достъп до всички документи, свързани с финансово-техническото управление на проекта по време на неговото изпълнение, както и след това." Тази констатация се основава на факта, че при извършените проверки от проверяващите са били укрити приемо-предавателните протоколи, с които фирмата изпълнител е предала изработените по договор материали, което е дефинирано като „липса на одитна следа“.


МРРБ установяват наличието на още една съществена нередност – опит за нерегламентирано използване на европейски средства. Община Ботевград поддържа тезата, че софийската фирма не е изпълнила задълженията си по сключения договор, и за това отказва да и заплати остатъчната сума. Същевременно, от администрацията завеждат и дело за възстановяване на авансово преведените 43 092 лв. на фирмата изпълнител. Парадоксалното в случая обаче е, че  общинарите едновременно твърдят, че предметът на договора  абсолютно не е изпълнен, за което не плащат и изискват чрез съда възстановяване на всички авансово изплатени средства, а в същото това време представят документи и изискват плащане на тези авансови 43 092 лв.  от Управляващия орган !!! Условие за което плащане е само и единствено коректното изпълнение на предвидените  по финансираният с европейски средства договор, което георгиевата администрация всъщност категорично отрича ! Очевидно е  противоречието между твърдения и действия в конкретния случай. Но старият „номер“ този път явно не минава.  


 Да припомним, че Владимир Танев – управител на изпатилата си „Травъл Медиа Груп“ ЕООД , се оплака, че на среща с Георги Георгиев, състояла се на 12-ти август 2014-та  в сградата на Общината, кметът едностранно и ,разбира се, съвсем неофициално се опитал да наложи „финансова корекция“ на сключения с неговата фирма договор в размер на цели 50 хиляди лева. Посоченият мотив бил „ за да се компенсира вече наложена санкция от 160 000 лв., заради констатирани нарушения при изграждането на Историческия музей“ . Подобни компенсиращи санкции Георгиев наложил и на други фирми, изпълняващи договори по туристическия проект, твърди потърпевшият управител. Отказът на Танев да приеме наложените му „нови условия“ стават причина „Травъл медиа груп“ да попадне в „черния списък“ на Георгиев. Добре известни са последствията за дръзналите да се противопоставят на кметската воля. С пълна сила ги изпитва и софиянецът. И въпреки , че явно и коректно изпълнява задълженията си по договор – материалите и техниката са доставени, а историческата възстановка – реализирана, и то два пъти, така и не си получава дължимите му се парични средства. И въпреки, че публично, но явно съвсем лицемерно, получава поздравления за изработените костюми и декори  от самия Георгиев Цветанов Георгиев, Общината неколкократно отказва да изплати сумите по предоставените фактури с мотива, че посочената за изплащане сума, не отразява „договореното с кмета намаление“. Нещо повече, Георгиев решава да накаже докрай въобразилият си, че може да не изпълни разпореждания на новаченския стопански ръководител, и Общината завежда съдебен иск срещу "Травъл медиа груп“ за възстановяване дори на авансово преведените й 30 % . 


Междувременно, за тези кметски своеволия  Владимир Танев внася редица сигнали до множество институции, а за неизплатените от Община Ботевград средства завежда съдебно дело. 


Управляваното от герберката Павлова регионално министерство вече произнесе своята присъда – „подозрение за измама“ , „възпрепятстване на достъп до документи“ , „опит за неправомерно използване на европейски средства“ .. , за което  - 100 % финансова корекция по договора за Община Ботевград. Това ни кара да смятаме, че и българският съд ще осъди Общината да си плати. А каква точно сума, тепърва ще разберем. 


 Истината ще излезе наяве. Правдата ще възтържествува. Но сметката за своеволията и наглостта на един самозабравил се управленец отново ще бъде платена  от търпеливите и послушни ботевградчани.