Първият пазар в България с иновативен зелен покрив ще бъде изграден в София. Атрактивният архитектурен елемент ще увенчава новия Пазар на цветята, който ще бъде създаден в местността „Момкова махала” в ЖК „Надежда 4”.


Проектът  е дело на проектантското студио „Зандер” ЕООД с водещ архитект Симеон Цонков. Инвеститор е „Пазари Север” ЕАД, който ще вложи близо 3 милиона лева в реализацията на проекта. Близо 2.5 милиона лева от средствата ще бъдат предоставени под формата на заем по инициативата Jessica.


Идеята възниква преди три години по настояване на граждани и на сдружението на цветарите. Архитектурната концепция предвижда главният вход на Пазара на цветята да бъде разположен на улица „Христо Силянов”. Той ще посреща посетителите в едно приемно пространство, в което са концентрирани административната сграда, зала за презентации и бистро, придавайки усещането за център на архитектурната композиция. Тези обекти ще бъдат покрити с ефектен озеленен покрив, който ще напомня за цветното предназначение на комплекса.


„Основен принцип в развитието на проектната концепция е визуалната връзка на посетителите на пазара с неговата сърцевина – сектор за продажба на цветя. Именно тази част от пазара ще бъде главният притегателен център за неговите клиенти”, обясняват проектантите.


Предвидено е и ефектно изкуствено осветление. Пазарът ще бъде охраняем, осветен и достъпен 24 часа в денонощието.
Авторът на проекта – архитект Симеон Цонков е син на известния ботевградчанин – архитект Марин Цонков и на учителката Мария Цонкова.


Симеон Цонков е проектирал множество емблематични сгради в София, носител на наградата „Сграда на годината” през 2013 година. За луксозния Sense Hotel Sofia, чийто интериорни решения в хотела са изпълнени от „Архитектурна група Цонков”.