Исторически музей-Правец представя изложба, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война. Чрез показаните фото-документални снимки, документи, медали и предмети изложбата разказва за участието и приноса на населението от Правешкия край за победата над фашистка Германия и нейните съюзници.


Специално внимание е отделено на  участниците, загинали в редовете на българската армия и през двете фази на войната – от септември 1944 г. до май 1945 г. Бойните действия по фронтовете на Югославия, Унгария и Австрия са незабравим пример на воинска храброст и обогатяват съкровищницата на българското бойно изкуство. В заключителния етап на войната част от фронтоваците достигат подножието на Австрийските Алпи като някои от тях загиват там, ускорявайки освобождаването на народите от Централна Европа.


Над 650 са участниците от Правец и общината, а 45 от тях загиват на бойното поле. Те представят достойно името и честта на българския войник.


Изложбата се открива на 9 май 2015 г. в 9.30 часа в Исторически музей Правец. Можете да я разгледате през целия ден и през седмицата от 11-ти до 16-ти май.