Днес, съветниците от опозицията в ОбС внесоха искане за провеждане на извънредна сесия. Единствена точка от дневния ред на това заседание трябва да бъде разглеждане и приемане на обръщение към кмета на Ботевград Георги Георгиев, с което да бъде призован преждевременно да освободи поста си, тъй като вече категорично е загубил не само общественото, а вече и политическото доверие, и то на издигналата го за кмет партия ГЕРБ. Йорданка Лалчева трябва да насрочи датата на заседанието за някой от следващите седем дни.


Публикуваме пълния текст на проекта за обръщение, което предстои да бъде прието на извънредна сесия:


========================


ОБРЪЩЕНИЕ


Г-н Георгиев, 


Издигналата Ви за кмет на последните местни избори политическа партия ГЕРБ по категоричен и недвусмислен начин сне от Вас политическото си доверие. Лично лидерът на партията, в която членувате, и министър-председател на България Бойко Борисов, в ефира на национална телевизия с многомилионна аудитория заяви, че Вие няма да бъдете подкрепен като кандидат-кмет на предстоящите местни избори. По този начин лидерът на Вашата партия съвсем ясно показа, че ръководството на ГЕРБ категорично се разграничава от стила и методите Ви на управление на община Ботевград. Непосредствено след това изказване централното ръководство прекрати партийното Ви членство, разпространявайки декларация, в  която се посочва, че „ ..няма да толерира и да разпъва политически чадър над когото и да е, в случай че са налице сигнали за нередности, и когато  текат проверки на правоохранителните и всички останали компетентни органи „. С този акт не някой друг, а именно Вашата партия Ви заклейми като ръководител, с изключително съмнителни и доста спорни от морална и законова гледна точка действия и стил на управление. 


Считаме, че когато един действащ управленец получава такава негативна оценка и недоверие, не само от голяма част от своите избиратели, а вече дори и от ръководството на издигналата го партийна организация, когато срещу тази личност се водят множество разследвания по различни сигнали за  извършени редица закононарушения, общоприетите морални норми на поведение в демократичните европейски общества изискват  този човек незабавно да си подаде оставката и да освободи заемания висок обществен пост.


Предвид множеството прокурорски и полицейски разследвания, извършвани по сигнали за нарушения в дейността на  управляваната от Вас община Ботевград, предвид няколкото прокурорски преписки, по които се извършват обстойни проверки на личните Ви и семейни доходи и натрупани сериозни активи, предвид официално заявеното недоверие от страна на издигналата Ви за кмет партия ГЕРБ, с последвало прекратяване на партийното Ви членство, и предвид все по-нарастващото недоверие и неодобрение от страна на ботевградската общественост :


- Най-настойчиво Ви призоваваме, да подадете своята оставка и да освободите заеманата от Вас длъжност „кмет на Община Ботевград“


Г-н Георгиев, много пъти сте заявявали, че община Ботевград е една модерно и демократично управлявана европейска община. Покажете достойнство, морал и европейско поведение поне в последния си ход.


 


Следват подписи на съветниците от опозицията в ОбС Ботевград