В дневния ред на редовното заседание на ОбС, което ще проведе на 28 май – четвъртък, е включена за обсъждане и гласуване информация за административното, териториалното и социално-икономическото състояние на село Врашеш. В нея кметът на населеното място – Сашо Денкин, предлага до края на този мандат в програмата на общината да бъдат включени за изпълнение следните обекти: асфалтиране на улиците, по които е изградена канализация; довършване подмяната на водопроводната мрежа; основен ремонт на сградата на Кметството; асфалтиране на пътя за манастира „Св.40 мъченици”; довършване на изграждането на пътя до разширението на централния гробищен парк; изграждане на нова ограда на гробищен парк „Чешковица” – в южната част; изграждане и оформяне на централно пространство в центъра на селото; ремонт на ОДЗ „Детелина” /срещу тази точка се посочва – „спешно и наложително”/; възстановяване на тротоарите по ул. „Трети март” – от входа на селото до пл. „Освобождение”; спешен ремонт на устоите на „Боновския мост”; почистване на наноси на река Чешковица в района на ул. „Севаст Огнян” до ул. „Цар Освободител” /Петьовски мост/; ремонт на читалище „Събуждане”.


В информацията се изброени улиците, които се нуждаят от спешно възстановяване и асфалтиране. Те са 17 на брой.


Селото има проблем и с уличното осветление. Системата за включване и изключване на лампите е неизправна, поради което те не светват или не изгасват в определеното време, което често води до преразход на средства, се посочва още в информацията. За да се реши проблема, Сашо Денкин подчертава необходимостта от компютърно управление на уличното осветление, както и изнасяне на таблата от трафопостовете.  


От информацията става ясно, че водопроводната мрежа във Врачеш е в лошо състояние и се нуждае от подмяна.


На територията на селото дейност осъществяват: шивашки цех „Осени”, в който работят 45 човека; цех за производство на църковни артикули – 10 човека; дърводелски цех – 12 работни места; сладкарски цех – 27 работни места; потребителска кооперация – 5 работни места; частни търговвси обекта – 40 броя с разкрити около 70 работни места; фризьорски салони – 2 обекта с 2 работни места.


В информацията се посочват и актуални данни за населението на най-голямото село в Община Ботевград. Според тях, жителите на Врачеш наброяват 3 437 човека по постоянен адрес и 389 – по настоящ. 10% от населението е от ромския етнос. В селото живеят и граждани, които имат жилища, но се водят на адрес в други населени места, пише в докладната.