Кметът Георги Георгиев не уважи поканата за среща с жители на село Скравена. На срещата не присъства нито един представител на общинското ръководство, не дойдоха и представители на управляващото мнозинство в Общинския съвет. А към всички тях бе отправена официална покана, подписана от 87 човека.  Срещата уважиха съветници от опозицията и кмета на селото Иван Иванов, които също бяха поканени. 


Повод за срещата бяха два проблема - неасфалтиран участък от улица „Стара планина”, по която бе положен водопровод, и мостът пред срутване в кв. „Паланката” на селото. 


Точно в 9 часа скравенци бяха пред кметството и очакваха появата на управляващите, но... напразно. Някои от чакащите споделиха, че са си взели по един ден отпуск, за да могат да присъстват на днешната среща. Все пак тя се проведе, нищо че от местната управа останаха глухи за проблемите на хората.


Организаторите на срещата поставиха няколко въпроси: „ В проекта за изграждане на пречиствателна станция и подмяна на водопровода предвижда ли се възстановяване на асфалтовата настилка след приключване на строителните работи?”; „Ако не се предвижда, защо се опуска нарушение на Закона за устройство на територията, където изрично е посочено, че когато има полагане на тръбопроводи, се асфалтират и се възстановяват улиците във вида, в който са били преди ремонта?”; „На какъв принцип се определя кои улици ще се асфалтират?”; Защо се полага асфалт до поливана на улицата и започва асфалтирането на друга улица?”; „Как общината ще приеме обекта?”; „Дали общината е подала искане да бъде удължен срокът за приемане на обекта?”.


Хората призоваха общината да си свърши работата, в противен случай ще сезират Държавен фонд земеделие, откъдето се финансира проекта за изграждане на пречиствателни станции за питейни води и водопроводи в пет села. Те ще настояват за проверка на одобрената количествено-стойностната сметка, за да се види какво е изпълнено по нея и какво не е, и на задълженията по асфалтирането. Другите институции, които смятат да сезират, са Прокуратурата, Агенция за държавна финансова инспекция, Сметната палата и други и други.


„Това, което ние искаме, е нещо съвсем елементарно – да се изпълни проектът така, както е заложен”, категорични бяха хората.


По време на срещата жител на Скравена каза, че изпълнителите на проекта са пропуснали да го свържат с водопровода. Друг посочи, че и кооперацията в селото имала същия проблем, но бил решен.
Хората обясниха, че са питали техническия ръководител на фирма „Щрабаг”, която е изпълнител на проекта, защо не се асфалтира другата част на улицата, а той отговорил, че общината няма пари. 
„По вина на изпълнителите ще се срути моста. Питахме: Кога ще си оправите моста? Въпросът ни остана без отговор”, сподели млад мъж, които е от София, но има имот в кв. „Паланката”.


„Предполагам, че тези 390 метра, които трябва да се асфалтират, не са проблем. Затова призовавам общината да вземе присърце въпросите и да си свърши работата”, каза общинският съветник Цветан Миньовски.


По време на срещата бяха поставени въпроси за некачественото асфалтиране, зле изградените шахти, извиращите подпочвени води на улица „Ушите”, които подкопават основите на къщите, намиращи се там.  От години живеем като във филм на Костурица. Така изрази своето недоволство млада жена от Скравена.


Съветникът Христо Якимов обясни, че това което може да направи опозицията в ОбС, е да предложи да бъде свикана извънредна сесия за ситуацията в Скравена, на която всеки жител на селото може да постави своите въпроси. „Ние се мъчим да направим нещо, но сме крайно недостатъчни – 12 срещу 17 съветници. Каквото се внесе от опозицията, се гласува „против”, допълни той.


След като приключи срещата в кметството, съветниците, придружени от жители на селото, отидоха да видят на място състоянието на неасфалтирания участък от улица „Стара планина” и опасния мост.  Там съветникът Цветан Цолов показа справка, според която през 2011 година фирмата на приближения на кмета бизнесмен Марин Захариев печели обществена поръчка /чрез събиране на три оферти/ за изграждане на 2170 метра канализация по същата улица. Стойността на поръчката е близо 217 000 лева.
„Дължината на улицата е 1000 метра. Къде са тези 2170 метра?! Това си е чиста далавера”, подчерта Цолов.


Оказва се, че случаят с улица „Стара планина” не е единствен в селото. Хората споделиха, че има и други улици, асфалтирани до половината. Улиците, по които е положен нов водопровод, също са в лошо състояние, но по тях е положен асфалт само върху разкопаната част, видя наш репортер.


На изпроводяк скравенци споделиха, че кметът Георгиев се е зарекъл, че няма да асфалтира въпросния участък от улица „Стара планина”, "докато хората, живеещи там, не се научат как да гласуват". От своя страна те се заканиха, че ще преминат към гражданско неподчинение, ако не се изпълни искането им.


Всъщност какво излиза: Общината няма пари за асфалтиране на улици с десетки обитаеми къщи по тях, а в същото време налива десетки хиляди лева в благоустрояване на безлюдни местности, като Камен дол например, където освен кметското имение, има около пет-шест къщи, които не се обитават постоянно.