ОТНОСНО ОПРАВДАТЕЛНО ПИСМО
НА СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ БСП


Във връзка с обяснения, дадени от общинските съветници от БСП в публичното пространство относно Предложение до Общински съвет-Етрополе за прехвърляне на активите, придобити по проект „Обновяване и оборудване на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев” ЕООД-гр. Етрополе” на болницата и демонстративното напускане на заседание на общински съвет, изразявам следната Позиция:
Първо и основно: Изводът, направен от въпросните съветници, че „Кметът – инж. Богомил Георгиев, зам.-кметът – г-жа Венета Гергова и общинските съветници от ГЕРБ водят МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев” ЕООД към ликвидиране, а с прехвърлянето на активите към нейния капитал се прехвърля и отговорността за изпълнение целите на проекта” е неоснователна клевета, която не отговаря на истината поради няколко причини. Община Етрополе беше допусната, като директен бенефициент редом с още 6 общини с общински болници сред общо 67 в страната именно благодарение на усилията на инж. Богомил Георгиев и депутата от 41-вото Народно събрание – г-н Емил Димитров. Това гарантира не просто болницата да не бъде закрита, но и нейното бъдещото развитие. Устойчивостта по проекта, за която говорят съветниците от БСП е задължение на бенефициента – Община Етрополе и не зависи от прехвърлянето на активите. Това прехвърляне е задължително условие по договора за безвъзмездна финансова помощ и гарантира, че активите ще бъдат стопанисвани и използвани по предназначение от Болницата.
Второ: Посочената причина за увеличение на субсидията на болницата със 180 000 лв., а именно за „да се осигури изпълнение на всички дейности по проект „Обновяване и оборудване на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев” ЕООД – гр. Етрополе” е поредната злонамерена клевета, тъй като дейностите по проекта вече за изпълнени и отчетени, а всъщност единственото действие от страна на общината, което спъва възстановяването на средствата по проекта е прехвърлянето на активите. В писмо с изх. номер 99-00-6-1717/08.04.2015г. не е поставен ултиматум, а констатация, че „част от проверените болнични отделения за долекуване не функционират поради липса на клинична пътека” и предложение до Община Етрополе, като бенефициент да „се обърне към Регионалната здравна инспекция и/или Министерството на здравеопазването за допълнителна информация относно възможностите за функциониране на отделението по долекуване”.
Трето: Директните нападки към Кмета на община Етрополе - инж. Богомил Георгиев и зам.-кмета - г-жа Венета Гергова относно внасяне в Общинския съвет на „предложения, които не отговарят на българското законодателство, предложения, които могат да се преправят в движение, и такива, които се връщат за корекции” от м. Февруари 2015 г. са лични и неоснователни, с което въпросните съветници показват лично отношение и лични подбуди. Администрацията вече втори мандат работи с почти непроменен екип, който в процеса на работа е придобил опит и е развил своя капацитет. Нелогично е да се твърди, че е от м. Февруари през осмата година на управление екипът е влошил работата си. В допълнение, ако решенията на Общинския съвет, който са по предложение на Кмета не отговарят на българското законодателство, те биха били оспорвани от Областният управител пред Административен съд. Съгласно чл. 22, ал. 1 от ЗМСМА, актовете на Общинският съвет се изпращат на Областния управител, който в 14-дневен срок се произнася относно законосъобразността на приетите решения.
Окачествяването на поведението ми от позицията на Кмет като „арогантно” е субективно твърдение и заедно с разпространяването на клевети и лъжи от страна на общинските съветници от БСП показва неспазването на правилата на етичния кодекс, елементарна човешка култура и уважение към институциите.


КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ
ИНЖ. БОГОМИЛ ГЕОРГИЕВ