Съмнение за фрапиращо източване на общински средства при изграждане на канализацията на ул. „Стара Планина” в Скравена предизвикаха данни от справката, която общинският съветник Цветан Цолов показа по време на срещата на жители на кв. „Паланката” с общински съветници. От справката става ясно, че през 2011 година по улицата е изградена канализация с обща дължина 2170 метра. Изборът на изпълнител е извършен въз основа на непрозрачната процедура „разглеждане и оценяване на три оферти”. Стойността на поръчката е 217 000 лв. Както може би се досещате, одобрена е офертата на СД „Цеки – Захариев и сие”, чийто собственик – Марин Захариев е в изключително близки приятелски отношения с кмета Георги Георгиев.


Средствата за изграждане на канализацията са осигурени след предизборно пренасочване на държавната целева субсидия в размер на 1 100 000 лева, отпусната на общината през 2011 год. за довършване и въвеждане в експлоатация на Дома за възрастни хора в Ботевград. Веднага след местните избори през есента на същата година, разходването на държавните средства за други местни капиталови разходи е "легализирано", чрез извършване на вътрешно компенсаторни промени в общинския бюджет, утвърдени с  решение №24/15.12.2011 год. на Общинския съвет. Близо 217 000 лева от държавните средства, отпуснати за старческия дом, са пренасочени за ”частично изграждане на канализация по ул. „Стара планина” в Скравена”. 


Така изглеждат нещата по документи, а как стоят в действителност. По време на срещата в Скравена Цветан Цолов обърна внимание на следното:  „Дължината на улицата е едва 1000 метра. Къде са положени тези 2170 метра канализация по двойно по-къса улица?!  Това си е чиста далавера.”. 


Тези думи ни провокираха да проверим колко всъщност е дълга улицата. Според справка в компютърната програма Google Earth, ул. „Стара Планина” е дълга около 1040 метра. Ако към тях прибавим общата дължина на изградените канализационни отклонения към частните имоти /около 43 на брой с дължина около 3 метра всяко/, получаваме 1169 метра. Приблизително толкова би трябвало да бъде общата дължина на положената канализационна мрежа по ул. „Стара планина” в Скравена, а не 2170 метра, както е посочено в справката, изготвена от общинската администрация по искане на съветника. Една такава проста сметка показва, че общината е платила над 100 000 лева за канализация, която реално не е изградена.


Не е ясно дали в план-сметката са включени разходите за възстановяване на настилката на улицата във вида, в който е била преди извършване на изкопните работи. Факт е, че върху изкопите не е бил положен асфалт, а само минералбетон и улицата е оставена в окаяно състояние след извършените СМР дейности . Това показват снимки от Google street view, направени през юни 2012 година ( една година след канализирането на улицата ) ,  които снимки публикуваме.


Всъщност съветникът Цолов, а и не само той, има пълно основание да се съмнява, че при изграждането на канализацията по ул. „Стара планина” в Скравена, е извършена поредната далавера с общински средства 


Дори и на хиляди километри от тук, от сателитите в Космоса,  вече ясно се забелязва, че в ботевградско има нещо много гнило. Само компетентните органи тук все още са слепи, глухи и неориентирани, като че им е направена някоя зелена финикийска магия.