Група от 30 ученици от трите средни училища в Ботевград днес участваха в поход-преклонение пред подвига на Ботевите четници, чийто тленни останки се съхраняват в нашия край. Инициативата в навечерието на 2 юни се организира от  дружество „Орханиец” и Исторически музей – Ботевград.
Походът започна с посещение в килийното училище в Боженица. То е построено през 1834 година  и е запазено в автентичния му вид. Участниците в похода  бяха впечатлени от методите на обучение  и въпитание преди повече от 100 години. В Скравена участниците в похода положиха цветя и се поклониха пред черепите на десет четници в Паметника-костница. Идентифициран е само един от черепите – на Георги Апостолов, защото той приживе си направил фотография. останалите млади момчета не са имали снимки. След битката при Рашов дол главите им били отрязани и пренесени на колове в Скравена, за да ги поругават местните. Скравенските чорбаджии и свещеникът на селото обаче откупили от турците главите на мъртвите четници, за да ги погребат в църквата.
Два от черепите на Ботеви четници се намират в Гурково. Сърханяват се в стъклени кутии, поставени в библиотеката на селото.
Походът продължи с поклонение в Литаково. Там са погребани главите на петима от Ботевата чета. Те загинали в сражение в местност над селото, а след това турците изложили главите им за поругание. Обикаляли от къща в къща и насила карали хората да излязат, за да ги видят. В нощта на 3 юни свещеникът на селото и още трима литаковци убили заптието, което пазело главите, занесли ги в църквата, където попът ги опял с християнски ритуал и ги положили под потона на олтара. Скрити там били до Освобождението, след което ги погребали в общ двор в църковния двор. Цветя пред паметната площа в Литаков положиха кметът на селото Даниел Дилов, представители на местното читалище и училище.
Походът-преклонение пред паметта на Ботевите четници се провежда за поредна година. Идеята е младите хора да запазят спомена за Ботевите четници, а и за хората, които са погребали  тленните им останки и са съхранили паметта за героите.